Bulgaria, sub „scutul“ american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgaria va participa, foarte probabil, la scutul antirachetă american după 2015, a declarat, sâmbătă, ministrul bulgar al Apărării, Anyu Angelov, citat de site-ul Novinite.com.

Oficialul de la Sofia a adăugat că Statele Unite au confirmat planurile de staţionare a unor militari americani la bazele din România şi Bulgaria. „Putem vorbi şi despre amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă pe teritoriul bulgar în cadrul celei de-a doua etape a proiectului 2015-2018 ", a spus Angelov, la revenirea dintr-o vizită în Statele Unite.

Rachete Patriot în Polonia

În cadrul aceluiaşi proiect al scutului american antirachetă în Europa, dar de data aceasta în varianta revizuită de Administraţia Obama, secretarul american de stat Hillary Clinton şi ministrul polonez de Externe Radosklaw Sikorski au semnat sâmbătă, la Cracovia, un amendament la acordul încheiat de 2008 pe timpul preşedinţiei lui Bush. SUA au renunţat la silozul de rachete interceptoare din Polonia, dar înţelegerile privind rachetele Patriot au rămas valabile.

Primele rachete americane Patriot şi un contingent de soldaţi americani au ajuns la sfârşitul lunii mai în Polonia, fiind instalate la Morag, în nordul ţării, bază situată la circa 60-100 de kilometri de graniţa cu Rusia. În plus,  americanii au propus în locul sistemului staţionar iniţial un scut constând dintr-un sistem mobil de baterii SM-3 care vor sosi în Polonia după 2015.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite