Bulgaria aduce deservicii Balcanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul critic la adresa Sofiei, elaborat de Comisia Europeană, are un efect negativ asupra perspectivelor de aderare ale Macedoniei Cazul Bulgariei îndepărtează atât Macedonia, cât şi

Raportul critic la adresa Sofiei, elaborat de Comisia Europeană, are un efect negativ asupra perspectivelor de aderare ale Macedoniei

Cazul Bulgariei îndepărtează atât Macedonia, cât şi întreaga regiune balcanică de Uniunea Europeană, apreciază analiştii macedoneni.

Ţara de la sud de Dunăre a fost pusă la zid în raportul de monitorizare ce a fost dat publicităţii ieri de Comisia Europeană. Acest fapt afectează şi perspectivele de aderare ale Macedoniei, scriu jurnaliştii de la publicaţia "Utrinski vestnik".

În plus, în documentul Bruxelles-ului se regăseşte "cel mai critic limbaj" folosit vreodată la adresa vreunei ţări membre, iar acest lucru ar putea duce la demisia guvernului de la Sofia, scrie cotidianul citat.

Infrastructura din regiune, văduvită

"Faptul că Bulgaria va pierde mare parte din fondurile europene destinate infrastructurii şi transporturilor afectează întreaga regiune, deoarece tot sud-estul Europei ar fi avut de câştigat dacă aceste proiecte ar fi fost duse la bun sfârşit", notează "Utrinski vesnik", citat de site-ul Novinite.

Atacurile împotriva autorităţilor de la Bruxelles nu se opresc aici. Macedonenii se mai întreabă şi de ce a beneficiat Bulgaria de clemenţa executivului european, din moment ce oficialii de la Sofia s-au dovedit a fi extrem de aroganţi şi nu au rezolvat problemele care trebuiau soluţionate în primul an de la aderare.

"Problemele din Bulgaria vor forţa Comisia să aibă o altă atitudine faţă de toate statele candidate, fapt ce va periclita drumul spre aderare al Macedoniei", conchide ziarul citat.

Candidaţi de cursă lungă

În noiembrie 2005, Comisia Europeană a recomandat ca Macedonia să fie recunoscută drept ţară candidată la UE, dar negocierile de aderare cu Skopje nu au început nici acum.

Experţii europeni consideră aderarea statelor din Balcani, o regiune unde ţările sunt slabe, iar societăţile divizate, drept o provocare deosebită pentru Uniunea Europeană. Serbia, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, toate au promisiunea că vor se vor alătura într-o zi familiei europene.

Cetăţenii bulgari salută sancţiunile UE

Numeroşi bulgari, frustraţi de corupţia care le afectează viaţa cotidiană şi care agravează sărăcia, felicită Bruxelles-ul pentru presiunea exercitată asupra guvernului socialist condus de Serghei Stanişev, prin blocarea câtorva sute de milioane de euro din fonduri europene, scrie AFP.

Aproape 40 la sută din bulgari sunt de acord cu o presiune a UE, însoţită de sancţiuni financiare, 28 la sută cu o presiune fără blocarea fondurilor, în timp ce doar 16 la sută sunt de părere că lupta împotriva criminalităţii şi a corupţiei este "o problemă internă", potrivit unui sondaj realizat de curând de institutul Alpha Research.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru dat publicităţii săptămâna trecută, 73 la sută din bulgari nu au încredere în guvernul lor, iar 79 la sută nu au în Parlament. În schimb, 51 la sută din bulgari declară că au încredere în Comisia Europeană.

Sofia rămâne fără banii UE

Comisia Europeană a anunţat ieri că a blocat fonduri destinate Bulgariei în valoare de sute de milioane de euro şi a retras acreditarea a două agenţii guvernamentale însărcinate cu gestionarea fondurilor.

Această decizie a fost luată în urma unui raport privind gestionarea fondurilor UE de către cel mai sărac stat membru al blocului comunitar şi care arată că lupta împotriva corupţiei la nivel înalt şi a crimei organizate nu a dat rezultate, iar Comisia Europeană a trebuit să acţioneze pentru a proteja banii contribuabililor. La Sofia, opoziţia de dreapa a depus ieri moţiunea de cenzură împotriva guvernului socialist condus de Serghei Stanişev.

Dacă banii dispar în buzunare fără fund, atunci Bruxelles-ul să oprească acest lucru
Boika Naidoneva, cosmeticiană din Sofia

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite