În Bulgaria, îți poți cumpăra cetățenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenia bulgară va fi acordată investitorilor străini care depun 100.000 de euro într-un fond de cercetare şi dezvoltare, potrivit unui amendament de lege adoptat în primă lectură în Parlamentul bulgar, relatează AFP citată de Mediafax.

Deputaţii au adoptat în primă lectură un amendament de lege care urmăreşte să încurajeze investiţiile şi care prevede acordarea cetăţeniei bulgare străinilor care vor depune cel puţin 200.000 de leva la Fondul Naţional de Inovaţie. Legea va intra în vigoare după ce va fi votată în a doua lectură.

Începând cu 2003, cei care au cetăţenie bulgară pot să se deplaseze fără viză în spaţiul Schengen (Bulgaria nu este membră) şi să exercite anumite meserii în Europa de Vest. Astfel, foarte mulţi ruşi şi cetăţeni ai statelor din Balcani o soliticită.

Parlamentarii bulgari doresc să relanseze investiţiile directe din străinătate, care au încetinit. În 2011, acestea reprezentau 1,75 miliarde de euro, faţă de 6,55 miliarde de euro în 2008.

Fondul Naţional de Inovaţie, un fond public, are drept obiectiv să contribuie la cercetare şi dezvoltare, pentru care bugetul de stat acordă numai 0,48% din PIB, de trei ori mai puţin decât media europeană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite