Bulgaria ar putea cumpăra „gaze de şist ieftine din România”, afirmă sarcastic premierul bulgar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgaria ar putea cumpăra „gaze de şist ieftine din România", dacă va construi o centrală termoelectrică în locul proiectului centralei nucleare de la Belene, a afirmat vineri seara premierul bulgar, Boiko Borisov, relevă site-ul Novinite.com.

Borisov a făcut această declaraţie la o conferinţă cu ministrul Economiei, Delian Dobrev, care tocmai revenise de la Moscova, unde purtase discuţii despre energie, după ce Guvernul bulgar a anunţat că renunţă la construirea centralei nucleare de la Belene.

„Dacă românii vând gaze de şist ieftine de la Chevron, va exista o conductă, de ce să nu cumpărăm dacă le-am interzis aici şi suntem aşa bogaţi ca să cumpărăm din România", a afirmat Borisov, întrebat dacă eventuala centrală termoelectrică de la Belene ar putea fi alimentată cu gaze de şist din Bulgaria.

Comentariile ironice ale lui Borisov exprimă aparent iritarea pentru faptul că Guvernul său a fost presat de societatea civilă să impună un moratoriu asupra exploatării gazelor de şist, la câteva luni după ce acordase un permis de exploatare companiei Chevron.

La sfârșitul anului trecut, mai multe organizații neguvernamentale din Bulgaria și-au exprimat îngrijorarea cu privire la exploatarea gazelor de șist, afirmând că există riscul poluării pânzei freatice din nord-estul țării.

Afirmațiile premierului bulgar vin în contextul în care Guvernul României a aprobat, miercuri, acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti.

Totuși, oficialii Ministerului Mediului și Pădurilor din România au afirmat că încheierea acordurilor petroliere între ANRM şi Chevron România, precum şi aprobarea acestora în Guvern nu reprezintă sub nicio formă „un cec în alb" şi nu dau „undă verde" explorării şi exploatării resurselor, „fără obţinerea, în prealabil, a avizelor care să certifice respectarea condiţiilor de mediu".

Având în vedere că nord-estul Bulgariei și sud-estul României împart o pânză freatică de mari dimensiuni, există temeri că, în urma activităților de exploatare a gazelor de șist din România, ambele state ar putea fi afectate de poluare, notează Novinite.com.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite