Bulevardul miliardarilor indieni provoacă scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O zonă liniştită din Mumbai este transformată într-o "pădure de zgârie-nori" Preţurile imobiliare din cartierul Cumballa Hill, unde se află bulevardul miliardarilor indieni, sunt

O zonă liniştită din Mumbai este transformată într-o "pădure de zgârie-nori"

Preţurile imobiliare din cartierul Cumballa Hill, unde se află bulevardul miliardarilor indieni, sunt printre cele mai ridicate din lume. Metrul pătrat costă peste 15.000 euro.

Locuitorii cartierului Cumballa Hill din Mumbai îşi amintesc cu nostalgie de bulevardul liniştit străjuit de arbori, din vremurile în care nu era "invadat" de zgârie-nori. Miliardarii au construit de-a lungul elegantului Carmichael Road - după cum este astăzi numită artera de circulaţie care i-a atras pe cei mai înstăriţi indieni - numeroase turnuri, fără a respecta regulile urbanismului. Zgomotele şantierelor din zonă îi determină pe locuitori să creadă că viaţa lor nu va mai fi niciodată ca odinioară.

Preţurile imobiliare din cartier sunt exorbitante, metrul pătrat ajungând să coste mai mult de un milion de rupii (echivalentul a 15.000 de euro). Practic, Cumballa Hill este cotat ca şi Hyde Park din Londra, potrivit lui Anuj Puri, preşedinte şi director al biroului indian al societăţii de servicii imobiliare Jones Lang LaSalle Meghraj. Toată lumea bună vrea să locuiască aici. Reşedinţele miliardarilor simbolizează creşterea prosperităţii din sudul Mumbaiului.

Cea mai scumpă reşedinţă din lume

Desprinsă parcă din "Războiul lumilor", celebrul roman SF al lui H.G.Wells, Antilla, reşedinţa miliardarului Mukesh Ambani (magnatul indian care deţine a doua cea mai mare avere, după Mittal) domină celelalte turnuri ale oraşului. Mai mult de 500 de lucrători au construit deja 17 din cele 24 de etaje ale acestui imobil care va avea o suprafaţă locuibilă mai mare decât a Palatului Versailles.

Estimată la un miliard de dolari, Antilla va fi cea mai scumpă reşedinţă din lume. Pe acoperişul său va fi un heliport care va permite familiei Ambani să meargă cu elicopterul până la aeroport.

Printre alţi magnaţi ce locuiesc în zonă se numără: Kumar Mangalam Birla (locul 86 în clasamentul Forbes, cu o avere estimată la 8 miliarde de dolari), Anil Aggarval (locul 230, cu 3,8 miliarde de dolari). Arhitectul ecologist Kirti Unwalla deplânge modernizarea cartierului.

Din zecile de bungalouri (locuinţe din lemn, fără etaj, înconjurate de verande şi de vegetaţie) care se aflau aici cândva nu a mai rămas decât unul, care găzduieşte consulatul italian. Locuitorii din Mumbai deplâng apatia autorităţilor care nu intervin pentru respectarea politicilor de urbanism.

Capitala comercială a Indiei

Situat în apropierea coastei vestice a Indiei, Mumbai (numit iniţial Bombay) este cel mai populat oraş al acestei ţări. Datorită celor peste 17 milioane de locuitori ai săi, este considerat a treia cea mai mare zonă metropolitană din lume. Mumbai este capitala comercială a Indiei şi găzduieşte importante instituţii financiare cum ar fi Banca Indiei. Nu este de mirare că miliardarii acestei ţări aleg să locuiască într-unul din cartierele sale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite