Budapesta, zonă militarizată!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a satisface cererile NATO, autorităţile ungare se pregătesc să declare câteva oraşe zone militare cu importanţă deosebită Chiar şi stabilirea de priorităţi în domeniul

Pentru a satisface cererile NATO, autorităţile ungare se pregătesc să declare câteva oraşe zone militare cu importanţă deosebită

Chiar şi stabilirea de priorităţi în domeniul construcţiilor publice ar necesita aprobarea forurilor militare în aceste localităţi

Proiectul de lege care prevede introducerea unor modificări în Planul Naţional de Organizare Teritorială îşi propune declararea Budapestei teritoriu militar cu importanţă deosebită, relatează site-ul ungar Origo. Acelaşi regim s-ar aplica întregii zone administrative a oraşelor Györ, Pecs, Kecskemet, Szolnok şi Debreţin.

Potrivit Ministerului Apărării, ele ar servi pentru amplasarea unor obiective militare reprezentând necesităţi fundamentale pentru menţinerea capacităţii de apărare a ţării sau pentru a satisface cererile NATO, adresate Ungariei în calitatea sa de membră a Alianţei.

Organizaţii civile protestează

Iniţiativa legislativă a provocat protestele unor deputaţi din opoziţie, ale organizaţiilor civile şi ale ecologiştilor. Analiştii unguri consideră că măsura este menită să evite situaţii jenante care au dus la situaţia ca Ungaria să nu-şi poată îndeplini obligaţii asumate în faţa NATO.

Ilustrativ pentru această idee este cazul radarului NATO, în jurul căruia scandalul durează de mai mulţi ani. Ungaria s-a oferit, la cererea Alianţei, să construiască un radar în sudul ţării, care să acopere o parte din Balcani.

În urma protestelor vehemente ale "verzilor", la care s-a alăturat, neoficial, şi preşedintele László Sólyom, mare iubitor de natură, Ministerul Apărării a trebuit să renunţe la prima locaţie din dealurile Zengö. S-a decis atunci ca radarul să fie construit pe dealul Tubes, lângă oraşul Pecs.

Sursă de conflicte între militari şi civili

Proiectul de lege este criticat şi deoarece zona militară s-ar extinde nejustificat de mult, cuprinzând şi teritorii pe care se află monumente istorice, şantiere arheologice sau care au fost declarate rezervaţii naturale, incluse în programul de protecţie "Natura 2000".

Mai multe organizaţii civile şi ecologiste au trimis scrisori deputaţilor, cerând să nu voteze proiectul de lege, deoarece ar împiedica orice fel de proteste faţă de obiective militare şi ar îngreuna autorizarea trecerii unor suprafeţe din zona de protecţie militară în cea civilă, aşa cum s-a mai întâmplat până acum.

În urma protestelor, doi deputaţi Fidesz au prezentat propuneri de modificare, cerând pur şi simplu eliminarea zonelor militare speciale. În cazul în care, totuşi, modificările vor fi votate, organizaţiile civile au declarat că se vor adresa forurilor europene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite