Budapesta crede în justiția din România și speră că Jozsef Nyiro va fi înhumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laszlo Veress, şeful de cabinet al preşedintelui Parlamentului de la Budapesta, a declarat că îşi menţine încrederea în justiţia din România, exprimând speranţa că nu vor exista impedimente legale împotriva înhumării scriitorului maghiar Jozsef Nyiro, relatează MTI, citat de Mediafax.

Laszlo Veress a făcut aceste declaraţii după ce Tribunalul Harghita a anulat autorizaţia de înhumare a scriitorului Nyiro Jozsef, emisă de Primăria municipiului Odorheiu Secuiesc şi atacată în contencios administrativ de către Prefectura Harghita.

Miercuri, instanţa de contencios administrativ a Tribunalului Harghita a respins excepţiile invocate de avocatul Primăriei Odorheiu Secuiesc şi a anulat autorizaţia de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef, eliberată în 25 mai.

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzică, declara, în 26 mai, că a atacat în contencios administrativ autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc. Ulterior, reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc a fost anulată, în 27 mai având loc doar o slujbă de pomenire a acestuia.

MAE şi-a exprimat dezacordul faţă de intenţia oficialităţilor ungare de a aduce în România rămăşiţele lui Nyiro, pentru a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial care urma să fie organizat de PCM pe parcursul mai multor zile, în Gheorgheni, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc.

Premierul Victor Ponta declara că Guvernul s-a opus reînmormântării poetului maghiar Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc deoarece opinia autorităţilor române este că acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul să fie onorată.

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, a participat la evenimentele organizate de PCM în România în acea perioadă. La Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, Kover a criticat refuzul autorităţilor române de a permite reînhumarea poetului, calificând atitudinea Guvernului român drept „neprietenoasă, necivilizată şi barbară“.

Ulterior, ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat că autorităţile de la Budapesta ar trebui să îşi ceară scuze pentru declaraţiile „defăimătoare" la adresa Guvernului României făcute de preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo.

La rândul său, premierul Victor Ponta declara că omologul său ungar, Viktor Orban, are obligaţia să se delimiteze de colegii săi şi să-şi ceară scuze în numele Ungariei pentru declaraţiile preşedintelui Parlamentului Ungariei în cazul scriitorului maghiar Jozsef Nyiro.

Secretarul de presă al lui Orban i-a răspuns însă că Ungaria consideră cazul mai mult un act de reverenţă decât unul de natură politică.

Rămăşiţele poetului maghiar decedat la Madrid în 1953 au fost aduse în Ungaria la iniţiativa Parlamentului de la Budapesta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite