Bruxelles-ul vrea un singur procuror general european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru justiţie şi afaceri interne, Franco Frattini, doreşte crearea postului de procuror general european, care va avea puterea de a iniţia şi derula investigaţii ale unor

Comisarul european pentru justiţie şi afaceri interne, Franco Frattini, doreşte crearea postului de procuror general european, care va avea puterea de a iniţia şi derula investigaţii ale unor acte criminale transfrontaliere grave.

"Sunt convins că Europa va avea propriul său procuror general pe viitor" , a declarat Frattini, pentru EUobserver. Declaraţia vine cu numai două luni înainte de discutarea de către Executivul european a unei propuneri a lui Frattini privind o strategie de consolidare a blocului judiciar al UE, Eurojust, care ar putea fi baza viitorului birou general de procuratură. "Pentru început, este nevoie de fluxuri de informaţie care să vină din capitalele UE către Haga", a declarat comisarul european.

El a precizat că după introducerea în 2009 a Tratatului de Reformă, pe care statele membre îl redactează în prezent, Eurojust va avea puterea de a iniţia investigaţii şi nu numai de a coordona investigaţiile realizate de statele membre, aşa cum se întâmplă în prezent.

Eurojust reprezintă o reţea de 27 de procurori şi judecători numiţi de guvernele statelor membre care ajută investigaţiile privind actele criminale transfrontaliere, cum ar fi traficul de arme, medicamente şi fiinţe umane, produsele contrafăcute şi pornografia cu copii. În prezent, Eurojust funcţionează greoi, din cauza diferenţelor mari în privinţa responsabilităţilor acordate de statele UE propriilor reprezentanţi în blocul judiciar.

Armonizarea definiţiilor infracţiunilor

Comisia Europeană şi-a pus speranţa în noul Tratat European, care, dacă va fi adoptat, va conduce la abandonarea controlului exclusiv al guvernelor asupra unor probleme sensibile ale justiţiei şi afacerilor interne, iar deciziile vor fi luate prin sistemul "majorităţii calificate".

Este posibil ca decizia înfiinţării unui birou general de procuratură la Bruxelles să nu fie uşor de luat, deoarece ar presupune armonizarea definiţiilor diferitelor tipuri de infracţiuni, fapt care s-a dovedit şi până acum greu de realizat.

Frattini spune că ideală ar fi chiar introducerea unui cod penal european, însă este sceptic în această privinţă.
"Înţeleg perfect că nu vom avea niciodată un cod penal european, dar avem nevoie cel puţin de armonizarea unor definiţii ale infracţiunilor. Trebuie să stabilim, de exemplu, ce înseamnă activitate teroristă sau trafic de copii", a declarat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite