Bruxelles-ul întoarce spatele rromilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană pasează problema ţiganilor în curtea guvernelor naţionale Executivul european nu are competenţe în privinţa integrării rromilor, UE poate doar să coordoneze

Comisia Europeană pasează problema ţiganilor în curtea guvernelor naţionale

Executivul european nu are competenţe în privinţa integrării rromilor, UE poate doar să coordoneze politicile statelor membre.

Responsabilitatea pentru cele mai importante domenii revine statelor membre, deoarece situaţia dramatică a rromilor nu poate fi rezolvată de la Bruxelles.

Acestea sunt principalele mesaje transmise ieri la Bruxelles de doi dintre oficialii europeni - preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi comisarul pentru afaceri sociale şi egalitate de şanse, Vladimir Spidla - participanţilor la primul summit european dedicat rromilor. Barroso a făcut apel la statele membre ale Uniunii să ofere "şanse reale" de integrare membrilor minorităţii rrome, a căror situaţie este "dramatică", şi să combată discriminările.

Inevitabil, măsurile Executivului de la Roma privind amprentarea etnicilor rromi au fost în centrul atenţiei, Barroso subliniind că Bruxelles-ul "respinge orice stigmatizare în Uniunea Europeană. Nu au lipsit însă şi criticile la adresa Comisiei, care a aprobat recent controversatul recensământ al rromilor din Italia. În opinia lui Spidla, este vorba doar de "anumite fenomene de discriminare", şi nu de o politică concretă.

Rromii, popor fără ţară, sunt în număr de circa zece milioane în Europa şi constituie cea mai mare minoritate etnică din UE.

Soros, cetăţean rrom de onoare

Măsurile guvernului Berlusconi au fost aspru criticate de George Soros, care a primit titlul de "cetăţean rrom" de la reprezentanţii comunităţii. "Sunt foarte preocupat de înregistrarea etnică din Italia. Mă tem ca aceasta să nu devină o normă de facto în UE", a spus el. Soros speră că va exista o decizie contra Italiei la Curtea Europeană de Justiţie, care, spune el, "ar trebui să se autosesizeze în legătură cu acest caz".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite