Bruxelles-ul taie finanţarea destinată infrastructurii din Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a trimis Bulgariei o scrisoare prin care informa Sofia că suspendă finanţarea dezvoltării infrastructurii rutiere a ţării până la sfârşitul unei anchete de corupţie

Uniunea Europeană a trimis Bulgariei o scrisoare prin care informa Sofia că suspendă finanţarea dezvoltării infrastructurii rutiere a ţării până la sfârşitul unei anchete de corupţie vizând şefii instituţiei de resort, informează Sofia News Agency.

Doi înalţi oficiali funcţionari bulgari responsabili de gestionarea fondurilor europene au fost arestaţi joi pentru luare de mită. Lubomir Lilov, şeful Direcţiei de absorbţie a fondurilor europene din cadrul Fondului naţional pentru dezvoltarea infrastructurii drumurilor din Bulgaria, şi unul dintre subordonaţii săi, Ivan Vladimirov, şeful Departamentului pentru Programul ISPA din cadrul aceluiaşi fond, au fost acuzaţi de primirea unei mite de 25.000 de leva de la proprietarul unui teren din apropierea autostrăzii Hemus, aflată în prezent în construcţie. Potrivit postului de radio Darik, cei doi îi ceruseră proprietarului 50.000 de leva pentru schimbarea categoriei terenului său şi au fost prinşi în timp ce primeau o primă tranşă din această sumă.

Cel mai probabil, Vladimirov urmează să fie pus sub acuzare pentru "medierea" infracţiunii, iar Lilov va fi acuzat pentru primirea mitei, potrivit procurorului adjunct al Sofiei, Roman Vasiliev. Ministrul de interne, Rumen Petkov, a precizat că, judecând după mărturia lui Lilov, cazul demascat de autorităţi nu este unul singular. "În mod evident avem de-a face cu un întreg sistem, din care fac parte şi oficiali din sectorul public", a afirmat el.

Comisia Europeană insistă să primească dovezi clare că fraudele care fac obiectul anchetei nu au vizat fonduri europene, deşi ministrul transporturilor, Petăr Mutafciev, a spus că se îndoieşte au fost implicaţi bani de la UE. Sâmbătă, tribunalul de la Sofia a decis prelungirea arestului preventiv al celor doi oficiali, arestaţi cu câteva zile în urmă.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite