Brown - prima vizită în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi dornic să păstreze o relaţie specială cu SUA, actualul premier britanic nu va mai fi nici pe departe "pudelul" lui Bush George W. Bush şi noul prim-ministru britanic, Gordon Brown,

Deşi dornic să păstreze o relaţie specială cu SUA, actualul premier britanic nu va mai fi nici pe departe "pudelul" lui Bush

George W. Bush şi noul prim-ministru britanic, Gordon Brown, se întâlnesc azi pentru prima oară, la reşedinţa preşedintelui american de la Camp David.

Presa de la Londra anticipează o viitoare răcire a parteneriatului transatlantic dintre Marea Britanie şi Statele Unite.

Sub titlul "Ce-ar trebui să-i spună Brown lui Bush?", cotidianul londonez "The Guardian" publică editorialele mai multor personalităţi care îi cer lui Gordon Brown să fie mai ferm decât predecesorul său, Tony Blair, în discuţiile cu liderul american.

Cel mai vehement comentariu aparţine primarului Londrei, Ray Livingstone, care îi sugerează lui Brown să propună Statelor Unite o "viziune realistă" asupra lumii, pentru a preveni greşeli de tipul invaziei din Irak.

Gordon Brown, scrie şi "Financial Times", pleacă în Statele Unite conştient că orice nuanţă a discursului şi comportamentului său va conta în redefinirea relaţiilor transatlantice dintre cele două ţări aliate. În perspectiva unor posibile alegeri anticipate, pe care laburiştii lui Brown le-ar putea câştiga în această toamnă, relaţiile cu America, scrie "Financial Times", ar trebui uşor răcite, atât în scop electoral, cât şi geostrategic.

Aceasta, mai scrie sursa citată, deoarece implicarea Marii Britanii în războiul din Irak a compromis influenţa Londrei în numeroase regiuni ale globului şi a transformat-o într-o ţintă predilectă a teroriştilor.

Presa britanică mai aminteşte că întâlnirea de azi, de la Camp David, survine pe fondul unor critici deosebit de dure formulate de parlamentarii britanici împotriva americanilor în legătură cu practica răpirii suspecţilor de terorism pentru a fi interogaţi în alte ţări.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite