Brown ameninţă cu un referendum asupra tratatului european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic, Gordon Brown, i-a avertizat pe preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi pe cancelarul german, Angela Merkel, că va fi nevoit să organizeze un referendum asupra noului

Premierul britanic, Gordon Brown, i-a avertizat pe preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi pe cancelarul german, Angela Merkel, că va fi nevoit să organizeze un referendum asupra noului tratat european, dacă Bruxellesul nu ţine cont de pretenţiile Londrei.

Gordon Brown a explicat, la conferinţa lunară de presă, că le-a comunicat colegilor săi europeni că trebuie respectate cerinţele britanice de către Conferinţa interguvernamentală (CIG), însărcinată cu redactarea, din punct de vedere juridic, a noului tratat.

"Dacă aş ajunge la concluzia că ceea ce s-a decis nu este reflectat în detaliu în cadrul rezultatului final, aş veni în faţa poporului britanic şi i-aş spune că trebuie să facem lucrurile altfel", a precizat premierul. Declaraţia marchează o uşoară schimbare din partea lui Brown, care a afirmat întotdeauna că se opune unui referendum, în condiţiile în care britanicii eurosceptici sunt decişi să respingă tratatul.

Pe de altă parte, şeful guvernului de la Londra şi-a exprimat încrederea că textul final va respecta angajamentele luate la Bruxelles, la negocierile de la sfârşitul lunii iunie. Atunci, Marea Britanie a respins extinderea votului pe bază de majoritate calificată şi înfiinţarea unui post de ministru de externe al UE.

Totodată, Londra a solicitat respectarea indepedendenţei sistemului juridic britanic şi a propus ca preconizata cartă a drepturilor fundamentale să nu aibă caracter de constrângere. Miniştrii europeni ai afacerilor externe se vor întâlni la sfârşitul săptămânii pentru a discuta aspectele politice ale tratatului. Versiunea finală ar putea fi supusă spre aprobare celor 27 de ţări membre la summitul de la Lisabona, din 18-19 octombrie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite