Britanicii strâng cureaua la imigraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Cameron vrea să restrângă numărul de imigranţi care ajung în Marea Britanie. El cere populaţiei să-i „vâneze“ pe străini.

Şeful Guvernului de la Londra, David Cameron, a declarat război migraţiei necontrolate. Într-un discurs ţinut la Londra, el a anunţat că, pe viitor, străinii care vor să aibă paşaport britanic trebuie să treacă un examen şi de cultură generală britanică. Testul ar fi o primă dovadă că nou-veniţii se pot integra în societatea britanică. Mai mult, Cameron le-a cerut britanicilor să raporteze autorităţilor orice informaţie pe care o au despre imigranţi ilegali.

El a anunţat că şi condiţiile pentru azil în Regatul Unit vor fi înăsprite.  El a admis că în unele comunităţi există „neplăceri şi tensiuni" din cauza numărului de imgranţi. Potrivit jurnaliştilor de la cotidianul „The Guardian", David Cameron intenţionează să înfiinţeze o nouă autoritate, care să se ocupe exclusiv de protejarea frontierelor britanice de imigranţii ilegali.

Vecinii spioni

El i-a încurajat pe britanici să posteze pe site-ul poliţiei de frontieră orice informaţie au despre potenţiali imigranţi ilegali. Dacă le este mai uşor, cetăţenii pot suna la linia telefonică de urgenţă „Crimestoppers" pentru orice suspiciune ar avea legată de „ilegalişti". Dar restricţiile pentru miile de străini extracomunitari care iau cu asalt Regatul Unit nu se opresc aici. Premierul de la Londra vrea să impună reguli drastice şi pentru persoanele care aplică pentru o viză de studii sau de muncă, pentru reîntregirea familiei şi pentru cei care solicită permis de şedere în Marea Britanie. Românii au acces restricţionat pe piaţa britanică a muncii, doar pe anumite domenii şi după ce obţin permise de muncă.

Test de istorie şi examen de limbă

Cameron a asigurat că Executivul pe care-l conduce va limita numărul acceptat de imigranţi veniţi din afara spaţiului comunitar cu 10.000 până la 20.000 în fiecare an. Potrivit „The Telegraph", acest obiectiv va fi atins şi cu ajutorul unor legi mult mai dure ca până acum. Imigranţii vor trebui să treacă un test de istorie, care include întrebări despre Anglia din perioada romană, despre regina Boadicea a tribului Iceni, Magna Carta, Războiul Rozelor, Războiul Civil şi Winston Churchill.  Străinii care solicită permis de şedere pe teritoriul Regatului Unit vor da un examen de limbă engleză. Nu scapă de controlul autorităţilor nici mariajele despre care se bănuieşte că au fost încheiate doar cu scopul de a rămâne pe teritoriul britanic.

Adio reîntregirii familiei

„Avem nevoie de reguli stricte ca să putem controla corectitudinea căsătoriilor", a declarat premierul Cameron. Partenerii vor trebui să demonstreze că vorbesc aceeaşi limbă şi că ştiu totul unul despre celălalt. „Nu este corect să spui că imigranţii vin în Marea Britanie să ne fure locurile de muncă, însă nu există nici urmă de îndoială că migraţia controlată deficitar contribuie la prăbuşirea sistemului de asigurări sociale şi le permite autorităţilor şi angajatorilor să continue risipa de forţă de muncă, care împovărează sistemul de asigurări sociale în loc să muncească", a mai explicat şeful Guvernului de la Londra.

Un argument suficient ca David Cameron să anunţe că restricţiile se vor aplica şi imigranţilor care vor să-şi aducă rudele în Marea Britanie. Statisticile autorităţilor britanice par să-i dea dreptate premierului: 70% din familiile de imigranţi din Marea Britanie care-şi aduc încă o rudă în Marea Britanie riscă să devină „clienţi" ai sistemului de ajutor social din Regat.

Garanţii financiare

Acesta este şi motivul pentru care guvernul de la Londra vrea să ceară imigranţilor care intră în programul de reîntregire a familiei să depună o garanţie financiară, care să demonstreze că îşi pot asigura singuri traiul. O astfel de garanţie, de câteva mii de lire sterline, ar putea fi impusă oricărui străin care ajunge în Regatul Unit. Măsura ar garanta că străinii nu vor îngroşa rândurile celor care munces la negru în Marea Britanie.

Restricţii peste tot

Însă Guvernul de la Londra nu este singurul Guvern european care, în vremuri de criză, când rata şomajului este în creştere, încearcă să-i oprească pe migranţii economici să ocupe locurile de muncă ale propriilor cetăţeni. În februarie, Guvernul de la Viena a adoptat noi modificări în legea privind imigraţia şi acordarea dreptului de azil. Printre altele, măsurile adoptate de austrieci prevăd reţinerea temporară (maximum şapte zile), în centre speciale, a solicitanţilor de azil sosiţi pe teritoriul Austriei. În acest timp, autorităţile au timp să proceseze dosarele.

În aprilie, şi Elveţia a anunţat că vrea să înăsprească regulile pentru reîntregirea familiei, principala îngrijorare a Executivului de la Berna fiind familiile de imigranţi extracomunitari. În luna mai, Parlamentul francez a adoptat un proiectul de lege privind imigraţia, care înăspreşte normele de expulzare a străinilor aflaţi în Franţa fără acte legale. Nici Italia nu a rămas pe loc. În iunie, Roma a anunţat că va expulza toţi cetăţenii europeni aflaţi ilegal pe terioriul ţării, în cazul în care aceştia nu părăsesc ţara după primul avertisment oficial.

"Împreună ne vom recuceri graniţele şi-i vom trimite înapoi acasă pe imigranţii ilegali.''
David Cameron premierul britanic

239.000 de imigranţi au ajuns anul trecut în Marea Britanie, arată statisticile guvernului de la Londra.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite