Britanicii vor să plece din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de întâlnirea cu George W. Bush, de la Camp David, Gordon Brown şi-a trimis consilierul pentru a testa reacţia americanilor Consilierul premierului britanic pe probleme de


Înainte de întâlnirea cu George W. Bush, de la Camp David, Gordon Brown şi-a trimis consilierul pentru a testa reacţia americanilor

Consilierul premierului britanic pe probleme de politică externă a sugerat Washingtonului că Londra ar putea să îşi retragă trupele din Irak mult mai devreme decât fusese stabilit. Anterior, Gordon Brown declarase că, pentru Marea Britanie, relaţia cu Statele Unite este "cea mai importantă".

Simon McDonald, diplomat de rang înalt şi fost director al departamentului pentru Irak din cadrul Ministerului de Externe, s‑a deplasat la Washington, în cursul acestei luni, pentru a pregăti întâlnirea dintre Gordon Brown şi George W. Bush.

Potrivit "The Sunday Times", consilierul i-a întrebat pe experţii americani în politică externă ce părere au despre eventualele consecinţe ale unei retrageri britanice din Irak.

"Impresia generală a fost că pregătea terenul" pentru o declaraţie în acest sens a lui Gordon Brown, a declarat o sursă. Majoritatea experţilor americani cred că retragerea trupelor britanice din Irak este o problemă de timp, decizia fiind deja luată.

Marea Britanie consideră că nu poate lupta în două războaie, "iar cel din Afganistan este o cauză pentru
care merită să lupţi mai mult", a mai precizat sursa citată. Întrebările lui McDonald, remarcile făcute de Douglas Alexander, ministrul dezvoltării internaţionale, cu privire la utilizarea puterii de către Statele Unite, şi numirea lordului Malloch-Brown, un critic al politicii americane, în funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului de Externe reprezintă pentru oficialii americani alte indicii, potrivit cărora Gordon Brown încearcă să se distanţeze de conflictul din Irak.

Premierul britanic a vizitat Irakul, luna trecută, pentru a discuta situaţia trupelor cu general-locotenentul Graeme Lamb, comandantul trupelor britanice din Irak, şi cu general-maiorul Jonathan Shaw, liderul forţelor armate mobilizate în sudul ţării.

Aceştia nu au făcut niciun secret din dorinţa lor de a părăsi zona de conflict. Trupele britanice din Basra au fost ţinta mai multor atacuri în ultimele două luni. Majoritatea soldaţilor stau în corturi, ceea ce îi face vulnerabili. Shaw a propus retragerea trupelor britanice până la sfârşitul acestui an sau începutul lui 2008. Potrivit propunerii sale, sprijinită şi de Lamb, în Irak ar urma să rămână doar câteva unităţi care să se ocupe de antrenarea poliţiştilor irakieni.

Vizită protocolară

Spre deosebire de "summitul Colgate", aşa cum este cunoscută prima întâlnire dintre George W. Bush şi Tony Blair, vizita lui Gordon Brown la Camp David se anticipează a fi mult mai protocolară. Un oficial britanic a precizat că întrevederea va semăna mai mult cu o întâlnire de afaceri şi nu va avea nota personală pe care o aveau cele dintre Bush şi fostul premier.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite