Britanicii, la degetul mic al agenţilor americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă lege votată de Congres permite agenţiilor de securitate americane să-i spioneze pe cetăţenii britanici, fără să aibă nevoie de mandat. Legea care arogă americanilor puteri

O nouă lege votată de Congres permite agenţiilor de securitate americane să-i spioneze pe cetăţenii britanici, fără să aibă nevoie de mandat.

Legea care arogă americanilor puteri nelimitate se numeşte "The Foreign Intelligence Surveillance Act" şi a fost votată de Congres la începutul lunii, pentru a sprijini Agenţia de Securitate Naţională Americană (NSA) în lupta împotriva terorismului. Însă legea face mai mult de atât: ea permite serviciilor de securitate americane să intercepteze apelurile telefonice şi emailurile britanicilor care folosesc infrastructură americană.

Şi, de vreme ce americanii sunt "stăpânii" majorităţii reţelelor internet şi de telefonie, înseamnă că noua lege le va permite agenţilor SUA să monitorizeze şi să intercepteze conversaţiile private ale britanicilor şi ale celorlalţi cetăţeni străini, fără să dea socoteală nimănui.

Iniţiativa americanilor a stârnit iritare în rândul activiştilor pentru drepturile omului de pe bătrânul continent. Ei sunt de părere că UE trebuie să protejeze drepturile cetăţenilor ei, mai ales în contextul în care legea americană constituie "o violare majoră a intimităţii şi a libertăţilor civile".

Nemulţumire şi în SUA

Legea a provocat stupoare şi în rândul unor americani, fiind dezavuată de Hillary Clinton şi de Barack Obama. Îngrijorarea cu privire la dreptul SUA de a monitoriza străinii este în creştere. Legea americană ce permite autorităţilor să obţină şi să stocheze, timp de 15 ani, informaţii personale, de la religie la orientare sexuală, se adaugă listei de nemulţumiri a europenilor.

SUA primeşte anual, în scopuri turistice sau pentru afaceri, aproximativ patru milioane de cetăţeni britanici. Poate şi de aceea, englezii se numără printre cei mai nemulţumiţi europeni vizavi de "practicile americanilor". Însă politicile pe care aceştia le aplică europenilor la punctele de intrare în ţară constituie de mult o mare nemulţumire pentru UE, care ia în considerare aplicarea aceluiaşi tratament americanilor care vin în Europa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite