Britanicii, „câini surzi la vânătoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie anunţase, săptămâna trecută, că avioanele sale Typhoon vor lansa bombe asupra tancurilor colonelului Muammar Gaddafi şi altor ţinte din Libia.

Dar, până acum, acest lucru nu s-a întâmplat, din cauză că piloţii avioanelor nu sunt calificaţi pentru astfel de atacuri, dezvăluie cotidianul "The Daily Telegraph". Ei nu au urmat antrenamentele specifice din cauza reducerilor din bugetul Apărării.

Mai mult, dispozitivele de lansare a bombelor pentru avioanele Typhoon au fost lăsate în ambalaje, deoarece Forţele Aeriene Regale (RAF) nu au putut plăti ­cursurile în care piloţii ar fi urmat să înveţe să le folosească. Potrivit publicaţiei, RAF şi-a dat seama de problemă abia când patru dintre cele zece avioane Typhoon care au baza la Gioia del Colle, în sudul Italiei, urmau să fie trimise în misiuni de bombardare.

Piloţi neantrenaţi

Comandanţii au fost "extrem de încurcaţi" de această descoperire, iar acum se grăbesc să antreneze piloţii şi să monteze dispozitivele de lansare, care sunt utilizate pentru supraveghere şi navigaţie. Piloţii de pe Typhoon au nevoie de un set de antrenamente specifice pentru recunoaşterea şi identificarea ţintelor de la sol. „Dacă am permite unor piloţi neantrenaţi să lanseze bombe în Libia, ar însemna să riscăm să greşim ţinta", a declarat un ofiţer din Forţele Aeriene Regale, sub protecţia anonimatului. O altă sursă a spus că antrenarea piloţilor "ar costa o mică avere". Tăierile de buget au fost ordonate de guvernul precedent, condus de Gordon Brown şi susţinute de actualul guvern. Antrenamentele piloţilor ar fi fost reluate abia în 2014.  

Summit în Qatar

Grupul de contact, format din reprezentanţi ai ţărilor care participă la operaţiunea militară din Libia şi ai unor organizaţii internaţionale, s-a reunit ieri în Qatar. La summit au participat şi reprezentanţi ai insurgenţilor libieni, care luptă cu armata colonelului Muammar Gaddafi. Potrivit BBC, discuţiile s-au purtat inclusiv pe tema acordării de susţinere militară, politică şi financiară rebelilor, însă au existat disensiuni pe această temă. Italia sprijină ideea, dar Germania şi Belgia nu sunt de acord. Secretarul general al ONU a afirmat că aproximativ 3,6 milioane de libieni ar putea avea nevoie de ajutor umanitar, adică circa jumătate din populaţia ţării.

Printre participanţi s-a aflat şi fostul ministru de Externe libian, Moussa Koussa, care a dezertat luna trecută şi a fugit în Marea Britanie. Potrivit oficialilor britanici, el s-a întâlnit ieri cu oficilaii din Qatar pe marginea summitului şi va oferi acestora informaţii şi opinii avizate despre actuala situaţie din Libia. Koussa, care a fost şi şef al serviciilor secrete libiene, poate călători liber, au anunţat oficialii de la Londra. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite