Brevetul care ar putea costa România 6 miliarde de euro sau SUA 100 de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O invenţie a unui inginer român este disputată între fiii acestuia şi urmaşii francezului care a cumpărat brevetul. Cei cinci copii ai cumpărătorului francez cer statului român despăgubiri în valoare de şase miliarde de euro.

Marţi se discută într-un tribunal din Bucureşti un caz în premieră: moştenitorii francezi ai unui brevet al unui inginer român dau în judecată statul pentru şase miliarde de euro. Asta, după ce în 2008 legea care despăgubea victimele comunismului a fost extinsă şi la activele nemateriale.

Cei cinci francezi care au acţionat statul în judecată sunt copiii unui ataşat militar, Jean-Philibert Thibaudet, care în 1940 a cumpărat brevetul de la inventatorul Ion Basgan, care, în prag de război, a vrut să-şi apere invenţia. Acesta din urmă a fost cel care a pus la punct procedeul numit "foraj rotativ, prin rotație percutantă și prin amortizarea presiunilor hidromecanice", brevetat în 1934, relatează publicaţia franceză La Croix.

Procedeul inventat de Basgan a revoluţionat industria petrolieră, crescând viteza de forare cu peste 30% şi, în acelaşi timp, mărind adâncimea până la care se poate fora.

Ataşatul francez n-a încercat niciodată să-şi revendice drepturile băneşti care decurgeau din brevetul cumpărat de la Basgan. Primul care a avut pretenţii în acest sens a fost chiar unul dintre fiii inventatorului, Ioan Basgan Jr., care a iniţiat în Parlament extinderea legii despăgubirii victimelor comunismului şi asupra activelor nemateriale.

În urmă cu trei ani, senatorul Ion Basgan a fost cât pe ce să obţină o despăgubire, însă fratele lui vitreg a blocat întreg procesul, demonstrând că brevetul a fost vândut de tatăl său unui ataşat francez.

Fratele vitreg al lui Basgan, stabilit în Elveţia, a fost cel care a contactat familia Thibaudet şi a ajutat-o să deschidă un proces statului român.

Ion Basgan-fiul susţine totuşi că el este cel care are dreptul la moştenire şi că respectivul contract de cesiune nu era decât un document formal fără valoare juridică.

În timp ce procesul din România se află în plină desfăşurare, fiii inventatorului Basgan cer SUA o sută de miliarde de dolari, susţinând că americanii au fost cei care au confiscat brevetul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite