Breivik şi cei care l-au ajutat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt mulţi cu ideologia lui Breivik de ambele părţi ale Atlanticului.

Anders Behring Breivik, norvegianul responsabil pentru cel mai mare masacru comis de un singur om înarmat în istoria modernă, pare un singuratic psihotic. Fără îndoială, aşa vor încerca să-l portretizeze adepţii dreptei islamofobe din Europa şi din SUA, care au aceleaşi vederi cu ale lui, dar nu şi aceleaşi metode. Noi am mai văzut acest film. Când Jared Loughner a împuşcat-o pe congresmana Gabrielle Giffords, anul acesta, în Tucson (Arizona) - după ce Sarah Palin a desenat ţinte pe o hartă reprezentând circumscripţia lui Giffords, iar Giffords însăşi a prezis că „vor fi consecinţe" -, dreapta a făcut tot posibilul să-l portretizeze pe Loughner drept un schizofrenic singuratic a cărei nebunie nu are nimic de-a face cu cei care încurajează ura sub sloganul „Să recâştigăm America".

Dar Breivik nu e singur. Actul său violent a fost pregătit într-un mediu specific european care are caracteristici comune cu mediul specific american al lui Loughner: declin economic relativ, dar fără joburi, un nivel mare al imigrării care serveşte drept fond pentru o islamofobie rasistă.

Sunt mulţi cu ideologia lui Breivik de ambele părţi ale Atlanticului. În ura lor şi-a rafinat Breivik resentimentele criminale. Printre cei care l-au ajutat se numără Geert Wilders, în Olanda, care a comparat Coranul cu „Mein Kampf" şi a luat 15,5% din voturi în 2010; Marine Le Pen, în ascensiune în Franţa, care e dispreţuitoare la adresa musulmanilor şi face analogii naziste; partidele de extremă dreaptă din Suedia, Danemarca şi Marea Britanie, pentru care imigraţia musulmană e cauza tuturor problemelor; republicani precum Newt Gingrich, fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, şi congresmanul Peter King, care găsesc oportun să atace „sharia în SUA"; pastorii americani care-şi folosesc predicile pentru a spune că America e o naţie creştină sub ameninţarea iminentă a islamului.

Musulmanii, în ultimul deceniu, nu i-au denunţat suficient pe aceia care le-au deformat religia în numele crimelor jihadiste. Va denunţa acum mulţimea de antiimigranţi şi islamofobi din Europa şi SUA ce a făcut Breivik sub platforma lor ideologică? Nu cred. O să auzim multe despre cât de singur a fost. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite