Brazilia şi-a ales prima femeie preşedinte din istoria ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dilma Rousseff, o fostă rebelă marxistă, care a fost închisă timp de trei ani şi torturată în timpul dictaturii militare din Brazilia (1964-1985), a devenit, duminică noapte, prima femeie-preşedinte, din istoria ţării sale.

Candidată a Partidului Muncitoresc şi protejata actualului preşedinte, Rousseff a fost aleasă cu peste 55% din voturi,  în timp ce contracandidatului social-democrat Jose Serra i-au revenit 44%, potrivit The Guardian.

Le mulţumesc brazilienilor pentru acest moment. Promit să onorez încrederea pe care mi-au arătat-o”, a declarat Rousseff, în vârstă de 62 de ani.

Circa 135 de milioane de brazilieni au mers la urne, duminică, pentru a alege între Rousseff, care a beneficiat de enorma popularitate a actualului preşedinte, Lula da Silva, şi Serra, un fost ministru al Sănătăţii, în vârstă de 68 de ani, care candidează pentru a doua oară la preşedinţie.

Acesta este al doilea tur de scrutin, după ce Rousseff nu a reuşit să obţină 50% din sufragii în 3 octombrie, când a primit 47% din voturi, iar Serra 33%.

Rousseff preia puterea unei ţări cu 193 de milioane de locuitori, de la care se aşteaptă să devină a cincea economie mondială până în 2016, când va fi gazda Jocurilor Olimpice de Vară.

Într-o emisiune televizată de vineri, Rousseff, un tehnocrat notoriu, care s-a supus unei operaţii estetice pentru a-şi îmbunătăţi aspectul, a declarat: „Promit să creez o ţară plină de oportunităţi pentru toată lumea, o ţară în care milioanele de brazilieni să se poată bucura de accesul la beneficiile reale ale civilizaţiei. 28 de milioane de brazilieni au scăpat de sărăcie, iar eu îi voi scăpa pe ceilalţi 20 de milioane”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite