Bosniacii, interesaţi de procesul lui Karadzici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima apariţie a fostului lider bosniac în faţa judecătorilor de la Haga a fost transmisă în direct şi de posturile de televiziune din Bosnia Rudele celor ucişi la Srebreniţa şi

Prima apariţie a fostului lider bosniac în faţa judecătorilor de la Haga a fost transmisă în direct şi de posturile de televiziune din Bosnia

Rudele celor ucişi la Srebreniţa şi martorii asediului de la Sarajevo au vrut să asculte ce va spune în apărarea sa cel pe care ei îl consideră responsabil de drama lor.

La ora 16, centrul capitalei Sarajevo s-a golit brusc: bosniacii s-au grăbit să ocupe un loc la terase pentru a-l vedea şi auzi pe cel care este considerat responsabil pentru asediul oraşului şi pentru masacrul de la Srebreniţa. Satisfacţia nu se putea vedea pe faţa privitorilor.

Zahra, o tânără studentă, spune că dreptatea va fi deplină când va fi prins şi generalul Ratko Mladici. A trăit războiul la Mostar şi s-a refugiat la Sarajevo împreună cu familia după ce croaţii i-au incendiat casa.

Se uită cu interes la prima declaraţie a lui Karadzici, făcută după 15 ani de la asediul Sarajevo. Dă din cap aprobator atunci când fostul lider bosniac vorbeşte despre înţelegerile cu SUA.

Văduvele de la Srebreniţa, furioase

Văduvele de la Srebreniţa au urmărit şi ele, cu ochii în lacrimi, transmisiunea TV. "Priviţi-l! A făcut ceea ce şi-a propus să facă, iar acum zâmbeşte", a declarat una dintre cele 30 de femei adunate la sediul din Sarajevo al unei organizaţii a mamelor de la Srebreniţa ai căror soţi şi fii au fost ucişi în acest masacru.

"Cine este acest domn?", a exclamat aceasta de fiecare dată când judecătorul olandez al TPI pentru fosta Iugoslavie, Alphons Orie, se adresa fostului lider al sârbilor bosniaci.

"Aş vrea să ne lase pe noi să mergem la tribunalul de la Haga să îl interogăm referitor la ceea ce a făcut, să îl privim în ochi şi să ne răspundă nouă, mamelor", a declarat o altă femeie."Karadzici este pe cale de a juca o piesă (...). Ne-a luat totul, copiii, soţii. Şi acum îşi va juca rolul în faţa întregii lumi", adaugă o alta.

De acum, războiul poate intra în istorie

Pe strada Ferahdija, unde tinerii din Sarajevo ies seară de seară la plimbare, apariţia lui Radovan Karadzici la televizor nu a trezit interes.

"Aparţine trecutului. Viitorul este acum în mâinile politicienilor", spune o bătrână care a trăit asediul de la Sarajevo. Pe o colină, la câteva sute de metri, se văd şi cimitirele cu victimele războiului. Puţini bosniaci mai vin aici. Locul atrage mai mult turişti străini, care, după câteva minute petrecute printre morminte, se grăbesc să revină în agitaţia oraşului. La Sarajevo, cei patru ani de război intră încet în istorie.

Cine spune adevărul: Karadzici sau Holbrooke?

Vlado Nadazdin, fostul ministru sârb de interne, declară că a văzut cu propriii ochi cum fostul negociator american pentru Balcani, Richard Holbrooke, şi-a pus semnătura pe înţelegerea făcută cu liderul sârbilor bosniaci, Radovan Karadzici, prin care acestuia i se garanta imunitatea în schimbul retragerii din viaţa publică.

Cotidianul italian on-line "Il Reporter" publică declaraţiile lui Nadazdin, care susţine că înţelegerea (pe care SUA nu o recunosc) a fost semnată în 1996, înainte de Conferinţa de Pace de la Dayton. Deşi originalul este deocamdată de negăsit, fostul oficial sârb nu are niciun dubiu: "Acordul Karadzici-Holbrooke există şi poate fi folosit, trebuie doar să fie găsit".

După cum a declarat chiar fostul lider al sârbilor bosniaci pe parcursul primei sale audieri în faţa completului de judecată al Tribunalului Penal Internaţional, documentul semnat împreună cu Holbrooke conţine 40 de pagini. Acesta specifica, în primul rând, modul în care fostul lider al sârbilor bosniaci ar fi urmat să îşi dea demisia din toate funcţiile deţinute în guvern şi în partid.

Odată ce renunţa la viaţa politică, Radovan Karadzici se angaja să nu mai apară în nicio publicaţie, să nu mai dea niciun interviu, să evite, în general, orice contact cu presa şi să nu mai participe la nicio decizie militară ori referitoare la "dislocarea civililor din Bosnia".

În afară de propria libertate, fostul lider a mai reuşit să obţină de la administraţia Clinton peste 600.000 de dolari pentru cei şase agenţi de pază ce urmau să îi asigure securitatea, ca şi neamestecul guvernului american în administrarea Partidului Democrat Sârb (SDS).

Acordul Holbrooke-Karadzici există şi poate fi folosit, trebuie doar să fie găsit
Vlado Nadazdin, fost ministru sârb de interne

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite