Boris - primarul de pe malurile Tamisei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strategii Partidului Conservator se tem că noul edil al Londrei, Boris Johnson, ar putea bloca drumul lui David Cameron către Downing Street 10 Performanţa lui Boris Johnson, aceea de a fi

Strategii Partidului Conservator se tem că noul edil al Londrei, Boris Johnson, ar putea bloca drumul lui David Cameron către Downing Street 10

Performanţa lui Boris Johnson, aceea de a fi devenit cel mai puternic conservator ales într-o funcţie publică după victoria din 1992 a lui John Major, ar putea influenţa decisiv rezultatul alegerilor generale de peste doi ani, conturând politica britanică pentru viitorul deceniu. Totuşi, conservatorii au temeri în privinţa aşteptărilor pe care ar trebui să le aibă de la mandatul lui Boris Johnson.

Conservatorul britanic Boris Johnson a semnat sâmbătă declaraţia oficială prin care a acceptat să fie primarul Londrei, după ce l-a învins pe laburistul Ken Livingstone în alegerile de joi. Potrivit unor surse din conducerea Partidului Conservator, citate de cotidianul "Independent", liderul conservator David Cameron îşi priveşte vechiul prieten drept "o povară un pic amuzantă" şi nu a crezut nicio clipă că acesta va câştiga cursa.

"Strategii Partidului Conservator vor trebui de acum încolo să facă zilnic efortul de a se asigura că drumul lui David Cameron către biroul din Downing Street 10 nu este blocat de acţiunile unui primar imprevizibil şi predispus la gafe de tot felul", scrie cotidianul britanic "Independent".

Cameron şi Johnson au o relaţie veche de aproape 30 de ani, ilustrată cu fotografii din timpul când cei doi erau colegi de liceu la celebrul "Eton College" sau de pe vremea studenţiei la Oxford. Totuşi, Johnson nu şi-a găsit niciodată drumul înapoi către guvernul din umbră condus de Cameron după ce a fost concediat din funcţia de ministru din umbră al educaţiei de către fostul lider conservator Michael Howard, pentru că a minţit despre aventura sa extraconjugală cu ziarista Petronella Wyatt. Un apropiat al liderului conservator a declarat că Johnson a fost acceptat ca şi candidat la primăria Londrei numai după ce alţi conservatori au refuzat să candideze şi că a devenit primar numai "din întâmplare".

Politici divergente

Promisiunea electorală a lui Johnson de a relaxa programul privind taxa de tranzit prin centrul Londrei şi de a proteja şoferii autovehiculelor poluante se bate cap în cap cu tema centrală a viitoarei campanii a liderului conservator David Cameron: protecţia mediului. Johnson este privit drept un sceptic în privinţa schimbărilor de climă. Încă din 2006, când Cameron, nou-ales drept lider conservator, încerca să dea partidului o tentă "verde" , în efortul de a-i creşte popularitatea, Johnson şi-a folosit în mod repetat editorialul din "Daily Telegraph" pentru a lua poziţie împotriva ecologiştilor şi a cauzei lor. O altă temă de dezacord în politica celor doi o constituie imigraţia. Johnson a promis amnistierea imigranţilor ilegali, ceea ce este împotriva politicii oficiale a conservatorilor.

Andrew Gimson, fost coleg al lui Johnson la "Daily Telegraph", spune că funcţia de primar ar putea să nu fie apogeul carierei lui Boris Johnson.

"A fost mereu foarte hotărât să ajungă în vârf. Oamenii râd când spun asta, dar ar putea deveni premier într-o zi", a spus Gimson, care este şi autorul biografiei lui Johnson, publicată în 2006.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite