Bombele-capcană "marca Al-Qaida"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incidentul de la Londra pare să fi fost precedat şi de publicarea unui mesaj de ameninţare pe un site islamist Potrivit experţilor în informaţii, afacerea celor două maşini-capcană

Incidentul de la Londra pare să fi fost precedat şi de publicarea unui mesaj de ameninţare pe un site islamist

Potrivit experţilor în informaţii, afacerea celor două maşini-capcană neutralizate vineri la Londra pare să poarte amprenta Al-Qaida şi constituie un avertisment la adresa noului guvern, la numai două zile de la instalarea acestuia. Mai mult, cotidianul "The Times" dezvăluie că poliţia a transmis încă de acum câteva săptămâni avertismente patronilor de cluburi cu privire la existenţa unei ameninţări teroriste.

"Complotul pare să vizeze noul guvern. Chestiunea este de a se şti cine se află în spate. Înclin să cred că există o anumită legătură cu Al-Qaida", a declarat Pauline Neville-Jones, fost responsabil al comitetului comun al serviciilor de informaţii britanice (între anii 1991-1994), citată de BBC. Două limuzine Mercedes aîn care se aflau mai multe butelii cu benzină, gaz lichefiat şi cuie au fost descoperite abandonate pe străzile Londrei. Poliţia crede că tentativele de atentat ar fi putut duce la moartea a sute de persoane. Cluburile de noapte au fost întotdeauna o ţintă favorită a radicalilor islamişti, pentru că reprezintă decadenţa Occidentului, afirmă analiştii. Potrivit televiziunii americane CBS, incidentul pare să fi fost precedat şi de publicarea unui mesaj pe un site islamist folosit de Al-Qaida şi de talibani. "Astăzi spun: bucuraţi-vă în numele lui Allah, Londra va fi atacată", avertizează mesajul de 300 de cuvinte postat joi pe forumul de discuţii Al-Hesbah. Potrivit CBS, mesajul condamnă înnobilarea autorului "Versetelor satanice", britanicul Salman Rushdie, şi rolul jucat de britanici în Irak. CBS afirmă că nu a putut confirma din surse independente o legătură între acest mesaj şi maşinile-capcană din Londra. Autorităţile britanice i-au avertizat pe patronii cluburilor de noapte asupra unor atacuri cu dispozitive explozibile plasate la bordul unor vehicule. Clubul "Tiger-Tiger", lângă care a fost găsită una dintre maşini, primise avertizarea cu numai câteva zile în urmă, scrie "The Times".

Imagine clară a unuia dintre şoferi

Presa americană a dezvăluit ieri că poliţia britanică deţine o imagine clară a conducătorului uneia dintre maşinile-capcană, însă Scotland Yard a refuzat să confirme informaţia. Potrivit unui martor, maşina, un Mercedes verde metalizat, a lovit nişte pubele, iar şoferul a fugit de la locul incidentului. Cel puţin 160 de camere de supraveghere sunt instalate în sectorul dintre Piccadilly Circus şi zona Haymarket, unde a fost găsită prima maşină. Marea Britanie este cea mai supravegheată ţară, aici existând 4,2 milioane camere în spaţii publice, adică una la fiecare 14 locuitori.

Înclin să cred că există o anumită legătură cu Al-Qaida. Complotul pare să vizeze noul guvern.
Pauline Neville-Jones
expert în informaţii

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite