Bombele atomice au fost "utile" Japoniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul japonez al apărării (foto) a fost nevoit să-şi ceară scuze după ce a afirmat că lansarea celor două bombe nucleare americane asupra Japoniei a fost inevitabilă - dacă nu chiar

Ministrul japonez al apărării (foto) a fost nevoit să-şi ceară scuze după ce a afirmat că lansarea celor două bombe nucleare americane asupra Japoniei a fost inevitabilă - dacă nu chiar necesară -, în contextul celui de-al Doilea Război Mondial. Comentariile lui Fumio Kyuma i-au jignit pe supravieţuitorii atacurilor de la Hiroshima şi Nagasaki - soldate cu 240.000 de morţi - şi au îndemnat opoziţia niponă să ceară demisia ministrului. Mai ales că urmează alegerile, din 29 iulie, pentru Camera Superioară a Dietei de la Tokyo, de care partidul de guvernământ se apropie cu un sprijin popular tot mai scăzut. Deocamdată, ministrul japonez a promis doar că nu va mai face asemenea remarci.

De altfel, politicienii niponi evită să se refere la bombele din 1945, pentru a nu afecta prezentele bune relaţii dintre Japonia şi SUA. Vorbind într-o aulă universitară, ministrul apărării a afirmat că SUA ar fi gândit la acea vreme că bombele vor obliga Japonia să capituleze, prevenind astfel URSS să-i declare război.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite