Bomba nucleară, la îndemâna Iranului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O reţea internaţională de contrabandă, care a vândut Libiei, Iranului şi Coreei de Nord componente ce pot servi la fabricarea bombelor, a reuşit să pună mâna pe schiţe pentru

O reţea internaţională de contrabandă, care a vândut Libiei, Iranului şi Coreei de Nord componente ce pot servi la fabricarea bombelor, a reuşit să pună mâna pe schiţe pentru construirea unei bombe nucleare avansate.

Experţii se tem că aceste date s-ar putea să fi ajuns la state precum Iranul şi Coreea de Nord. Dezvăluirea a fost făcută de "Washington Post", care a intrat în posesia unui proiect de raport întocmit de David Albright, fost inspector ONU pe probleme de armament.

Autorităţile, cuprinse de nelinişte

Schiţele au fost descoperite în 2006, în computerele unui om de afaceri elveţian. Ele includ detalii esenţiale pentru construirea unui mecanism nuclear compact, care poate fi instalat pe un tip de rachetă balistică folosit de Iran şi de alte 12 ţări în curs de dezvoltare.

Conţinutul computerelor a fost distrus recent de autorităţile elveţiene, sub supervizarea agenţiei nucleare a ONU, care investighează reţeaua de contrabandă, în prezent dezmembrată, dar condusă anterior de omul de ştiinţă pakistanez Abdul Qadeer Khan.

Oficialii ONU nu pot însă exclude posibilitatea ca alte persoane să fi avut acces la schiţe înainte de a fi descoperite de autorităţile elveţiene. Informaţiile sunt cu atât mai neliniştitoare cu cât se cunoaşte faptul că repectiva grupare a furnizat în trecut Libiei informaţii pentru proiectarea unei bombe nucleare.

O reţea periculoasă

Reţeaua de contrabandă condusă de A.Q. Khan a operat de la mijlocul anilor "80 până în 2003, când a fost descoperită de serviciile de informaţii britanice şi americane. Khan, care şi-a cerut scuze public în 2004 pentru rolul avut pe piaţa neagră a componentelor nucleare, se află în arest la domiciliu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite