Bolnavii palestinieni, storşi de informaţii în Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia "Medici pentru drepturile omului" susţine că pacienţii au devenit o ţintă a serviciilor israeliene de securitate Serviciile israeliene de securitate interoghează ore

Organizaţia "Medici pentru drepturile omului" susţine că pacienţii au devenit o ţintă a serviciilor israeliene de securitate

Serviciile israeliene de securitate interoghează ore întregi bolnavii palestinieni din Fâşia Gaza cu scopul de a obţine informaţii, dezvăluie un raport.

Asociaţia israeliană "Medici pentru drepturile omului" citează mărturiile a 11 bolnavi palestinieni, depuse sub jurământ, în care aceştia susţin că au fost duşi în subsolul punctului de trecere a frontierei de la Erez, situat la graniţa dintre Israel şi Gaza, unde au fost interogaţi despre familiile şi vecinii lor.

Potrivit unui palestinian în vârstă, agenţii israelieni l-au avertizat că are cancer şi că boala se va extinde rapid la creier dacă nu colaborează cu ei. După un interogatoriu de opt ore, bătrânul a obţinut permis de intrare în Israel, dar a pierdut programarea la medic. El a fost nevoit să aştepte alte două luni înainte de a obţine un nou permis de intrare.

Un alt bolnav, rănit de un proiectil, a declarat că vameşii voiau să obţină informaţii despre familia şi vecinii săi. "Mi-au spus că, dacă nu le ofer, nu mă vor lăsa să trec", a susţinut acesta.

Metodele încalcă dreptul internaţional

Metodele contravin Convenţiei de la Geneva care interzice exercitarea de presiuni asupra civililor pentru obţinerea de informaţii, avertizează organizaţia.Purtătorul de cuvânt al administraţiei militare israeliene, Shlomo Dror, a respins acuzaţiile, dar a spus că "orice persoană care intră în Israel este interogată privind motivele şi pentru a se afla dacă aparţine unei organizaţii teroriste", caz în care nu poate primi tratament medical în Israel.

"Hamas a preluat puterea, trebuie să aibă grijă şi de aceste persoane", a adăugat Dror. Spitalele din Gaza sunt nefuncţionale din cauza blocadei impuse de Israel, ceea ce explică exodul bolnavilor. Numărul pacienţilor care nu primesc permis de intrare în Israel a crescut în ultimul an de la 10 la 35%, potrivit organizaţiilor neguvernamentale.

35% din pacienţii palestinieni din Gaza nu primesc permis de intrare în Israel

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite