Bolivia, în pragul destrămării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru dintre cele mai bogate regiuni ale ţării cer autonomia Bolivia se confruntă cu o criză politică de proporţii, pe fondul deciziei luate de patru dintre cele mai bogate regiuni ale

Patru dintre cele mai bogate regiuni ale ţării cer autonomia

Bolivia se confruntă cu o criză politică de proporţii, pe fondul deciziei luate de patru dintre cele mai bogate regiuni ale ţării, Santa Cruz, Beni, Tarija şi Pando, de a-şi declara autonomia.

Reprezentanţi ai celor patru zone, considerate "patria gazelor naturale", l-au acuzat pe preşedintele bolivian Evo Morales că a intrat ilegal în posesia puterii. Nemulţumirea lor a fost declanşată de intenţia prezidenţială de a pune în aplicare reforme vizând naţionalizarea resurselor naturale. În replică, Morales a calificat şi el acţiunile iniţiate de cele patru provincii drept "ilegale".

"Pretextul autonomiei serveşte la divizarea ţării, dar noi nu vom permite nicio fragmentare a Boliviei", a avertizat Morales, într-o declaraţie în faţa a mii de suporteri. Şeful statului a anunţat că pentru garantarea "unităţii ţării" contează "pe sprijinul poporului şi pe forţele armate".

O divizare între estul şi vestul ţării este însă exact ceea ce îşi doreşte populaţia din jumătatea bogată a ţării, comasată în vest. Liderii regionali susţin că autonomia reprezintă doar un prim pas spre obţinerea independenţei.

De cealaltă parte, liderul celei mai să-race ţări sud-americane spune că-şi doreşte să ofere drepturi săracilor, dominaţi de secole de o elită bogată. Deocamdată, Morales nu a răspuns cu violenţă cererilor de autonomie.

Cele patru regiuni care au pretins dreptul la autoguvernare totalizează 67% din Produsul Intern Brut al Boliviei. Toate s-au pronunţat prin referendum, în decembrie 2006, în favoarea unei viitoare autonomii.

Emul al lui Chavez

Evo Morales (47 de ani), care provine din rândurile comunităţii indiene aymara, a fost ales preşedinte al Boliviei în decembrie 2005, o premieră într-o ţară în care circa 70% din populaţie este indigenă.

Promovând o politică de stânga, Morales şi-a făcut cunoscută dorinţa de a pune capăt "statului colonial" şi privilegiilor companiilor multinaţionale, el prezentându-se drept purtătorul de cuvânt al păturilor defavorizate ale populaţiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite