Bolivia: Evo Morales obţine o jumătate de victorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După referendumul de duminică, situaţia politică din ţară rămâne în continuare delicată, comentează "Le Figaro". Preşedintele Evo Morales a fost reconfirmat în funcţie cu 63% din

După referendumul de duminică, situaţia politică din ţară rămâne în continuare delicată, comentează "Le Figaro".

Preşedintele Evo Morales a fost reconfirmat în funcţie cu 63% din voturi, dar şi cei patru prefecţi "rebeli" pot striga "victorie", întrucât şi ei au primit votul de încredere al electoratului.

Morales a organizat acest referendum pentru a scoate Bolivia din impasul politic al divizării, creat de cele patru departamente "secesioniste" (Santa Cruz, Beni, Pando - est şi Tarija - sud), care şi-au promovat autonomia (nerecunoscută de La Paz) prin referendum.

"Este un bun rezultat pentru Evo Morales, dar şi unul problematic. Blocajul general rămâne, pentru că rezultatul votului arată că echilibrele se menţin", a explicat politologul bolivian Herve Do Alto.

Un vot în favoarea regionalizării

Rezultatele obţinute de cei patru prefecţi arată că votul bolivienilor a fost în favoarea regionalizării, susţine Do Alto.

"Chiar dacă guvernul este acum pe poziţii de forţă, el trebuie să negocieze cu adversarii, nu are altă soluţie", este de părere expertul bolivian.

Cele patru departamente "rebele", unde se concentrează mare parte din bogăţiile ţării (în Tarija există un zăcământ de gaze naturale estimat la 1,58 miliarde de metri cubi), contestă politica economică a guvernului, acuzându-l pe Morales că este "o marionetă a lui Hugo Chavez", promovând aceeaşi politică de naţionalizare, şi că îi favorizează, prin programe populiste, numai pe indigeni.

4 milioane de bolivieni

- au votat în cadrul referendumului pentru confirmarea preşedintelui

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite