Boicotul premiilor Nobel, o lovitură pentru SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr-record de 20 ţări au anunţat că vor boicota ceremonia de vineri de acordare a Premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez, Liu Xiaobo. Directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad, consideră că de vină sunt presiunile Chinei, o singură dată ceremonia fiind boicotată în mod semnificativ – în 2008, când 10 ţări au lipsit de la premierea fostului preşedinte finlandez Martti Ahtisaari.

Printre ţările care „şi-au instruit" ambasadorii la Oslo să stea acasă se numără şi patru dintre aliaţii fideli ai Statelor Unite din afara NATO: Egipt, Maroc, Filipine şi Pakistan, fapt ce reprezintă o lovitură pentru Washington şi un semnal privind puterea tot mai mare a Chinei. Astfel, Marocul, descris în documentele Departamentului american de Stat drept „unul dintre cei mai vechi şi mai apropiaţi aliaţi" şi care în 2007 a primit de la SUA un ajutor de 697,5 milioane de dolari pe cinci ani, la care se adaugă fonduri USAID, nu a vrut să-şi pună în pericol recentele relaţii comerciale cu China. Egiptul, un alt aliat de bază al SUA în lumea arabă, a dezvoltat în ultimul timp relaţii importante cu Beijinul, atât în plan comercial, cât şi militar. Nici autorităţile din Filipine nu au vrut să-i supere pe chinezi, chiar dacă SUA sunt principalul lor partener economic şi militar.

Citiţi şi:

Alonso Cueto: „Războiul e benefic pentru scriitor"

„Noi nu am pus presiune pe aliaţii noştri să ia parte la ceremonie, dar aceste neprezentări sunt un semnal de alarmă", a declarat un diplomat american pentru „The Daily Telegraph". În replică la Nobelul suedez, un grup de profesori chinezi va organiza astăzi prima ediţie a Premiului Confucius pentru Pace, care va fi acordat fostului vicepreşedinte taiwanez Lien Chan, care „a construit un pod între China şi Taiwan".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite