"Naşul" lui Nixon îl atacă pe Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O carte a celebrului jurnalist care a declanşat scandalul Watergate îl pune într-o lumină proastă pe Obama şi atacă strategia afgană. Autorul mai susţine că preşedintele Afganistanului este maniaco-depresiv şi divulgă un secret al CIA: o forţă paramilitară compusă din 3.000 de afgani.

Administraţia preşedintelui american Barack Obama se află în centrul unor lupte cu responsabilii Pentagonului, arată o carte incendiară („Obama's Wars"), apărută de curând în librăriile americane şi avându-l ca autor pe cunoscutul jurnalist Bob Woodward. Este vorba despre cel de-al 16-lea volum semnat de ziaristul care a dezvăluit secrete din timpul administraţiilor Clinton şi Bush.

Dacă Woodward l-a descris pe Bill Clinton drept „un lider dezorganizat" în cartea „The Agenda", iar pe George W. Bush ca pe un „războinic valoros" în volumul „Bush at War", Barack Obama este creionat într-o lumină puţin favorabilă, ca un preşedinte „ doar pe jumătate profesor universitar care citeşte toate documentele şi le dă teme subalternilor şi doar pe jumătate un strateg politic".

Woodward deplânge faptul că actuala Administraţie nu pare preocupată îndeajuns de faptul că, în prezent, SUA nu sunt deloc pregătite să răspundă corespunzător în cazul unui atentat terorist major pe sol american, aşa cum a dovedit-o o simulare („dezastruoasă") desfăşurată în luna mai.

Ca şi în cazul celorlalte cărţi, Woodward se dovedeşte a fi foarte bine informat în legătură cu modul în care se iau deciziile la Casa Albă, mai ales în privinţa strategiei militare din Afganistan. Ceea ce „nu se petrece nici pe departe ca într-o poveste cu zâne", comentează el.

Woodward povesteşte despre schimburile „feroce" de idei şi replici care au avut loc anul trecut, când s-a pus problema trimiterii de noi forţe în teatrul de luptă afgan. Relaţiile dintre Obama şi generalii americani nu s-au dovedit a fi „un fluviu liniştit". Pe parcursul întâlnirilor, replici tăioase, cuvinte tari, chiar insulte s-au auzit din partea ambelor „tabere".

Liderul de la Casa Albă a apărut mai degrabă preocupat de a menţine consensul în rândul democraţilor, în timp ce vicepreşedintele Joe Biden este descris ca un adversar al politicii duse de Richard Holbrooke, trimisul special al SUA în AfPak (Afganistan-Pakistan). Dar nu numai. Iritat de „poziţia obtuză" a lui Holbrooke, Biden ar fi spus: „Este cel mai pretenţios şi mai egoist imbecil pe care-l cunosc".

Potrivit lui Woodward, Obama are ca principal obiectiv politic ieşirea din acest război, arătându-se profund nemulţumit de faptul că generalii Pentagonului nu sunt capabili să-i ofere soluţii rapide în acest sens. Nu o dată, în timpul reuniunilor cu responsabilii militari, el şi-ar fi pierdut sângele rece care-l caracterizează şi ar fi „explodat", mai ales în momentele în care armata îi cerea trupe suplimentare pentru conflictul afgan.

În decembrie anul trecut, preşedintele SUA şi-a dezvăluit noua strategie pentru Afganistan, care prevede creşterea numărului efectivelor militare americane cu 30.000 de militari, precum şi începerea retragerii din această ţară în vara lui 2011.

Liderul afgan, „maniaco-depresiv"

Bob Woodward afirmă că Obama mai este pus în dificultate şi pentru că în Hamid Karzai, preşedintele Afganistanului, nu poate avea un interlocutor şi un colaborator de încredere, dat fiind că acesta este un „maniaco-depresiv" dependent de medicamente.

Drept urmare, purtătorul de cuvânt al preşedintelui afgan, Waheed Omer, a fost nevoit să iasă la rampă şi să dezmintă informaţiile referitoare la tulburările de ordin psihic atribuite liderului de la Kabul. El s-a mărginit să declare pentru AFP că „preşedintele Karzai nu suferă de nicio boală".

3.000 de ucigaşi ai CIA

Woodward mai face o dezvăluire explozivă: existenţa unei „armate secrete", alcătuită din 3.000 de miliţieni afgani, aflaţi „în solda" CIA. Aceştia au ca principală misiune asasinarea talibanilor, dar şi a teroriştilor Al Qaida aflaţi la graniţa cu Pakistanul.

Niciun comentariu nu a fost făcut încă pe această temă de responsabilii NATO din Afganistan. Însă este de presupus că generalul David Petraeus, comandantul forţelor ISAF, este la curent cu aceste misiuni, apreciază presa britanică.

"Putem suporta un atac terorist. Vom face tot ce putem să îl prevenim, dar chiar şi un 9/11, chiar şi cel mai mare dintre atentate... îl putem suporta şi vom fi mai puternici."
Barack Obama
citat în cartea lui Bob Woodward

Bob Woodward, „fitilul" scandalului Watergate



Faimosul jurnalist american, acum în vârstă de 67 de ani, a fost, de-a lungul timpului, una dintre cele mai prestigioase semnături ale cotidianului „Washington Post". Premiul Pulitzer l-a „împărţit" cu Carl Bernstein, alături de care a dezvăluit culisele megascandalului politic cunoscut sub numele de „Watergate" care, în august 1974, a dus la demisia preşedintelui american Richard Nixon.

Scandalul s-a desfăşurat în contextul politic al perioadei de după războiul din Vietnam, devenit extrem de impopular încă de pe vremea preşedintelui Lyndon Johnson. „Watergate" a însemnat o serie de evenimente desfăşurate între 1972-1974 în care prin intrigile politice şi interceptările telefonice au dus la un abuz de putere din partea Administraţiei Nixon cu scopul de a slăbi opoziţia politică a mişcărilor pacifiste şi a Partidului democrat.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite