Bloomberg spune "adio" republicanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul New Yorkului a anunţat că părăseşte Partidul Republican, dar va continua să facă politică în calitate de independent Mişcarea anticipează, spun analiştii, o eventuală

Primarul New Yorkului a anunţat că părăseşte Partidul Republican, dar va continua să facă politică în calitate de independent

Mişcarea anticipează, spun analiştii, o eventuală candidatură la prezidenţialele SUA din 2008. Primarul miliardar, fondator al grupului financiar Bloomberg LP, a subliniat că Partidul Republican i-a oferit oportunitatea de a câştiga alegerile din 2001, atunci când a părăsit tabăra democraţilor în favoarea republicanilor.

Nu mai târziu de anul trecut, Bloomberg declara în faţa unui grup de republicani din Manhattan că este extrem de mândru de apartenenţa sa politică. Mai mult, el s-a ocupat de strângerea de fonduri pentru convenţia prezidenţială din 2004 şi a contribuit la finanţarea campaniei electorale a lui Bush şi a altor republicani.

În ultimul timp, el a făcut mai multe vizite în afara statului, ţintind 20 dintre marile oraşe americane şi s-a lansat în dezbateri de importanţă naţională, acţiuni ce au alimentat speculaţiile privind o candidatură la prezidenţiale. Bloomberg are o avere estimată la peste cinci miliarde de dolari, bani mai mult decât suficienţi pentru a finanţa o posibilă campanie electorală. El şi-a finanţat ambele campanii la fotoliul de primar, în 2001 şi 2005, cheltuind aproape 250 milioane de dolari. Analiştii apreciază că poziţia moderată a lui Bloomberg are şanse să atragă voturi atât din tabăra democraţilor, cât şi a republicanilor.

Dispută cu Bush

În cei cinci ani de când e primar, Bloomberg a avut dese dispute cu Bush şi colegii de partid. Spre deosebire de ceilalţi republicani, el susţine căsătoria între persoanele de acelaşi sex, dreptul la avort, controlul armelor, cercetarea în domeniul celulelor stem şi impozite pe proprietate ridicate, care ar ajuta la rezolvarea crizei financiare izbucnite după atacurile de la 11 septembrie. Într-un interviu acordat presei americane luni, Bloomberg a criticat Administraţia Bush şi Congresul american. "Cred că ţara noastră are probleme", a spus el, făcând referire la războiul din Irak şi la declinul economic al SUA.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite