VIDEO Blair justifică atacarea Irakului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atitudinea Marii Britanii cu privire la riscul pe care îl prezenta Saddam Hussein „s-a schimbat dramatic“ după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, a declarat, ieri, fostul premier britanic Tony Blair, în faţa unei comisii de anchetă privind războiul din Irak, relatează BBC News.

VEZI PE BBC ŞI CNN AUDIEREA LUI BLAIR!

Totodată, el a dezminţit încheierea, în 2002, a unui acord secret cu fostul preşedinte al SUA, George W. Bush, pentru desfăşurarea unei acţiuni militare în Irak.

Fostul premier a explicat că Bagdadul demonstrase „zece ani de sfidare" şi trebuia determinat să revină la "o atitudine ascultătoare" Nerespectarea de către Irak a rezoluţiilor ONU cu privire la armele de distrugere în masă era un argument suficient pentru înlăturarea regimului lui Saddam Hussein.

Blair a recunoscut că Londra a acceptat ideea că nu exista nici o legătură între Saddam Hussein şi reţeaua al-Qaida, dar a dat asigurări că a fost „absolut sigur" că Occidentul ar fi avut de suferit, dacă Saddam Hussein autoriza continuarea programului de arme de distrugere în masă.

Familiile militarilor ucişi în Irak au fost nemulţumite de faptul că Blair le-a respins cererea de a se întâlni în ziua audierii. Rudele soldaţilor au urmărit depoziţia fostului premier dintr-o altă sală, prin legătură video.

Încă din zori, sute de manifestanţi s-au adunat în faţa centrului de conferinţe de la Londra, unde Tony Blair a fost audiat circa şase ore. Protestatarii au arborat panouri pe care scria „Bliar" (joc de cuvinte între Blair şi liar- mincinos). 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite