Blair, posibil succesor al lui Wolfowitz la Banca Mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britac, care îşi va părăsi funcţia pe 27 iunie, ar fi primul preşedinte neamerican al instituţiei "Saga" de la Banca Mondială se apropie de sfârşit. Paul Wolfowitz şi Casa

Premierul britac, care îşi va părăsi funcţia pe 27 iunie, ar fi primul preşedinte neamerican al instituţiei

"Saga" de la Banca Mondială se apropie de sfârşit. Paul Wolfowitz şi Casa Albă nu mai negociază acum rămânerea în funcţie, ci condiţiile demisiei, iar întrebarea este cine va prelua funcţia. Tradiţional, jobul este acordat unui american. Presa internaţională speculează însă că unele ţări din G7 i-ar putea cere lui Bush să renunţe la obicei şi să numească pentru prima dată un european, însă unul care, probabil, îi va fi pe plac: Tony Blair.

În presa americană, speculaţiile în legătură cu succesorul lui Wolfowitz încep de la Paul Volcker, fostul preşedinte al Rezervei Federale a SUA, până la Stanley Fischer, ministru de finanţe al Israelului. Au mai fost menţionate diferite nume proeminente de pe Wall Street sau oficiali apropiaţi lui Bush, precum secretarul adjunct al Trezoreriei, Robert Kimmitt. Dar numele care a atras atenţia comentatorilor a fost cel a premierului britanic Tony Blair, care îşi va părăsi funcţia pe 27 iunie.

Adrian Wooldridge, şeful Biroului din Washington al săptămânalului "The Economist", scrie că a auzit zvonuri privind interesul lui Blair privind această poziţie.

Nu există nici un dubiu asupra faptului că Bush îşi agreează omologul britanic, care i-a fost principalul aliat în războiul din Irak şi despre care a spus că este capabil să gândească pe termen lung şi să îşi ţină promisiunile.

Întâlnirea dintre Bush şi Blair, care a început miercuri la Washington şi a continuat ieri cu o şedinţă în Biroul Oval, a coincis, poate nu întâmplător, cu o schimbare de atitudine a Casei Albe în privinţa susţinerii lui Wolfowitz. Administraţia Bush a propus consiliului director al băncii un târg: exonerarea acestuia de acuzaţiile privind încălcarea normelor de etică, contra demisiei lui Wolfowitz.

Omul potrivit, la locul potrivit

Un comentariu apărut în "Financial Times" pledează pentru numirea lui Blair în această funcţie. "Bush ar trebui să îl ia în calcul pe Blair, o figură cunoscută pe scena mondială. Mulţi dintre cei care au obiectat la numirea lui Wolfowitz, considerând-o nepotrivită din cauza implicării acestuia în planificarea războiului din Irak, ar putea vedea în numirea lui Blair o repetiţie a aceleiaşi greşeli. Totuşi, această obiecţie nu va conta foarte mult. Înainte de a fi numit, Wolfowitz nu era cunoscut pentru vreun interes în dezvoltarea economică şi în ajutorarea ţărilor sărace, dar Blair are aceste merite", scrie comentatorul. El aminteşte că, în timpul lui Blair, Marea Britanie şi-a mărit procentul din PIB acordat pentru ajutoare către ţările sărace, că Blair a făcut campanie pentru ajutorarea ţărilor din Africa şi că a trimis trupe pentru susţinerea guvernului în Sierra Leone. Dacă Bush ar face această propunere, "ar inaugura o tradiţie mai bună, în care priceperea, experienţa şi devotamentul către misiunea instituţiei ar prevala", scrie "Financial Times".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite