Biserica italiană, lovită de „inchiziţia“ taxelor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Roma vrea să ceară Bisericii să plătească taxe pe proprietăţi, la fel ca toţi italienii.

Politicienii din Peninsulă fac presiuni asupra Bisericii Catolice italiene să contribuie şi ea la rezolvarea crizei şi să plătească taxe pe proprietăţile pe care le deţine. Cabinetul lui Mario Monti ar putea astfel să strângă anual circa 800 de milioane în plus la buget. Deja un membru al Guvernului a cerut-o în clar. Biserica ar trebui să plătească taxe pe proprietăţile comerciale, a declarat, vineri, Andrea Riccardi, ministrul pentru Cooperare şi Integrare.

„Privilegii inacceptabile"

Politicienii (în special cei de centru-stânga), dar şi economiştii din Peninsulă susţin că este profund nedrept ca Biserica să nu plătească nimic pentru proprietăţi, mai ales că multe au funcţii comerciale - de pildă, mănăstirile care le cer oaspeţilor pentru cazare aceeaşi sumă ca pentru un hotel de patru stele. Toate acestea sunt scutite în prezent de taxe. 

„Privilegiile de care s-a bucurat Biserica până acum sunt inacceptabile şi trebuie eliminate. Când oamenilor obişnuiţi li se cer asemenea sacrificii, nu poţi păstra excepţii nejustificate", spune Felice Belisario, deputat din partea partidului Italia dei Valori. „Daţi Cezarului ce-i al Cezarului şi lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu", a îndemnat deputatul. Cererile ca Vaticanul să facă aceste sacrificii câştigă adepţi şi pe Facebook, unde o petiţie online a strâns până acum 120.000 de semnături.

Ce deţine Biserica

Biserica Romano-catolică din Italia deţine circa 65.000 de clădiri, în timp ce Italia „deţine" o datorie publică de 1.900 de miliarde de euro. Din acest motiv există tot mai multe voci care susţin că, după ce atâtea secole la rând a strâns bani în conturi de la oameni, Biserica ar trebui să mai dea şi înapoi. Din cele 65.000 de clădiri, scrie „The Telegraph", 50.000 sunt catedrale, biserici şi capele şi vor fi în continuare scutite de taxe. Sunt vizate restul de clădiri ce au şi un scop comercial - 11.000 de şcoli, universităţi şi biblioteci, dar şi 5.000 de spitale, clinici şi alte proprietăţi comerciale.

A menţine scutirile va fi tot mai greu pentru noul guvern tehnocrat de la Roma, care a anunţat deja că italienii vor fi taxaţi pentru locuinţele proprii,  reinstaurând astfel măsura abolită în urmă cu mai mult timp de Silvio Berlusconi. Italienii vor fi loviţi şi de alte măriri de taxe, reforme ale pieţei muncii, dar şi ale sistemului de pensii. Cabinetul Mario Monti a adoptat măsuri de austeritate prin care ar trebui economisite 35 de miliarde de euro.

Iar Biserica italiană e putred de bogată, scrie cotidianul britanic. Potenţialul e enorm. Potrivit unei mari agenţii imobiliare, Gruppo Re, o cincime din proprietăţile publice din Italia sunt controlate direct sau indirect de Biserică. Biserica deţine circa 20% din proprietăţile din ţară, inclusiv Domul din Florenţa. Printre proprietăţile scutite astfel de taxe se numără restaurantul francez Eau Vive de lângă Panteon, în buricul Romei, dar şi hotelul de patru stele Ponte Sisto.

De când datează

Legea care scuteşte orice proprietate a Bisericii italiene de taxe datează din 1982. Iar fostul premier, Silvio Berlusconi, s-a opus modificării ei. Vaticanul a argumentat mereu că nu ar trebui să plătească taxe pe proprietăţi deoarece aduce servicii sociale importante prin intermediul şcolilor, spitalelor şi centrelor sale comunitare.

„Biserica îi sprijină pe cei mai slabi din societate şi are activităţi care aduc beneficii societăţii", spunea cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Vaticanului, al doilea în ierarhie după Papa Benedict al XVI-lea. Proprietăţile Bisericii din Italia nu trebuie însă confundate cu Vaticanul. Clădirile din „enclavă" sunt scutite de taxe pentru că sunt considerate parte a unui stat suveran, în urma semnării Tratatului de la Lateran din 1929, între Sfântul Scaun şi dictatorul Benito Mussolini.

Vaticanul nu s-ar opune

Deşi presiunile cresc din toate părţile, Guvernul lui Mario Monti nu s-a hotărât încă să facă pasul decisiv. Măsura ar putea întâmpina o oarecare  rezistenţă din partea câtorva membri ai cabinetului care au legături puternice cu Biserica Catolică.

Totuşi, Vaticanul dă semne că nu îşi mai poate permite să ignore complet aceste cereri, mai ales că Papa a vorbit recent despre „moralitatea în finanţele mondiale". Iar numărul doi de la Vatican  - Tarcisio Bertone - a declarat că „această problemă aparte trebuie să fie studiată" şi că „sacrificiul face parte din viaţă".

La rândul său, cardinalul Angelo Bagnasco, şeful Conferinţei episcopilor italieni, a precizat că Biserica ar putea să ia în considerare opţiunea de a plăti taxe pe proprietăţi. Comisia Europeană a lansat o investigaţie anul trecut, pe ideea că exceptările ar putea încălca legile europene privind ajutoarele de stat. Dacă Executivul european va decide că Italia a încălcat regulamentele europene, guvernul ar fi nevoit să ceară Bisericii să dea retroactiv taxele de la care a fost scutită.

20% din proprietăţile publice din Italia sunt deţinute, direct sau indirect, de Biserică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite