Biserica Ortodoxă apropie Rusia de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica Ortodoxă Rusă face apel la găsirea unor noi modalităţi de participare a Moscovei la procesele de integrare în structurile Uniunii Europene. "Sunt de-a dreptul nedumerit şi

Biserica Ortodoxă Rusă face apel la găsirea unor noi modalităţi de participare a Moscovei la procesele de integrare în structurile Uniunii Europene.

"Sunt de-a dreptul nedumerit şi indignat că nimeni nu ia în calcul şi Rusia în vederea aderării la UE, fie şi într-un orizont de timp mai îndepărtat", a declarat Gheorghi Riabâh, secretarul Secţiei pentru relaţii externe a Patriarhiei Moscovei, la o reuniune ce s-a desfăşurat zilele acestea la Kiev, în cadrul dialogului dintre Biserica Ortodoxă Rusă şi Partidul Popular European.

Printre organizatori s-a numărat şi europarlamentarul PDL, Marian Jean Marinescu, vicepreşedinte al grupului PPE. El a precizat că există o tradiţie de 11 ani a reuniunilor între Parlamentul European şi Biserica Ortodoxă, dar este pentru prima oară când Biserica Ortodoxă Rusă participă.

Marinescu a precizat că reuniunea de la Kiev a fost precedată de o întâlnire în martie, în Georgia, iar între 16 şi 17 octombrie va fi organizată la Iaşi o reuniune PPE, la care vor fi invitaţi ierarhii Bisericilor Ortodoxe.

Un înalt prelat al Bisericii Ortodoxe Ruse a expus această intenţie în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai Partidului Popular European, la Kiev

Secretarul interimar al Secţiei pentru relaţii externe a Patriarhiei Moscovei, Gheorghi Riabâh, consideră că Rusia nu poate fi lăsată în afara construcţiei europene.

După ce a îndemnat Kremlinul să nu mai amâne condamnarea comunismului, Biserica Ortodoxă Rusă face apel la găsirea unor noi modalităţi de participare a Rusiei şi ţărilor din CSI (Comunitatea Statelor Independente) la procesele de integrare în structurile Uniunii Europene, scrie Interfax.

"Ar fi greşit să se considere că Rusia, Belarus, Ucraina sau Republica Moldova nu sunt sau sunt mai puţin europene doar pentru că se află în afara graniţelor UE" , a declarat părintele Gheorghi Riabâh, secretarul interimar al Secţiei pentru relaţii externe a Patriarhiei Moscovei, la o reuniune ce s-a desfăşurat zilele acestea la Kiev, în cadrul dialogului dintre Biserica Ortodoxă Rusă şi Partidul Popular European.

Prelatul a evidenţiat faptul că din momentul trecerii la creştinism toate popoarele din estul Europei au "contribuit activ la zidirea civilizaţiei comune europene".

PDL, printre organizatori

Printre organizatorii reuniunii de la Kiev se numără şi europarlamentarul PDL, Marian Jean Marinescu, vicepreşedinte al grupului PPE. El a precizat că există o tradiţie de 11 ani a reuniunilor între Parlamentul European şi Biserica Ortodoxă.

"Este pentru prima oară când Biserica Ortodoxă Rusă participă la o astfel de reuniune", a spus el. Reuniunea PPE de la Kiev a avut loc pe 24 iulie şi a fost urmată de aniversarea, pe 25 iulie, a 1.020 de ani de la creştinarea Rusiei kievene, ceremonii la care au participat Patriarhul Aleksei al Rusiei şi Patriarhul ecumenic al Istanbulului, Bartolomeu.

"Întâlnirea noastră, premergătoare ceremoniei din 25 iulie, a fost deschisă de preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, şi s-a discutat pe secţiuni diferite despre contribuţia bisericii la dezvoltarea societăţii, precum şi politica de vecinătate în zonă", a declarat Marian Jean Marinescu, care spune că este posibil ca părintele Gheorghi Riabâh să fi avut o intervenţie şi să fi pus o asemenea problemă, în cadrul unei discuţii despre politica UE.

Europarlamentarul PDL a precizat că reuniunea de la Kiev a fost precedată de o întâlnire în martie, în Georgia, şi între 16 şi 17 octombrie va fi organizată la Iaşi o reuniune PPE, la care vor fi invitaţi ierarhii Bisericilor Ortodoxe.

Sunt de-a dreptul nedumerit şi indignat că nimeni nu ia în calcul şi Rusia în vederea aderării la UE, fie şi într-un orizont de timp mai îndepărtat
Gheorghi Riabâh, secretarul Secţiei pentru relaţii externe a Patriarhiei Moscovei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite