Birocraţii europeni, eroi de benzi desenate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a publicat o carte pentru şcolari prin care încearcă să-şi cosmetizeze imaginea destul de şifonată. Broşura îi prezintă pe birocraţii europeni ca pe nişte eroi umanitari care luptă pentru salvarea planetei. 

Imaginea birocraţilor de la Bruxelles este una destul de şifonată în rândul cetăţenilor europeni, care le reproşează acestora limbajul de lemn şi pierderea contactului cu realitatea.

CITEŞTE CARTEA AICI!

Pentru a mai cosmetiza această imagine, Comisia Europeană a lansat săptămâna trecută „Dezastrul ascuns", o carte de benzi desenate în care funcţionarii europeni sunt prezentaţi ca nişte eroi a căror misiune constă în salvarea planetei. Realizată de artistul belgian Erik Bongers, broşura este o combinaţie între „Aventurile lui Tintin" şi „Thunderbirds: Echipa Internaţională de Salvare".

Pentru început au fost tipărite 311.000 de exemplare care vor ajunge în mai multe instituţii de învăţământ din ţările membre ale Uniunii Europene, relatează „The Sunday Telegraph". Pentru editarea broşurii în cinci limbi au fost alocaţi de la buget 225.000 de euro.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat că, în decurs de numai o săptămână, au fost comandate online peste 30.000 de exemplare. Cărţile vor fi distribuite gratuit, costurile fiind suportate tot din bugetul Executivului european. 

Zana şi Max, în misiune

Eroii Zana şi Max, angajaţi ai Departamentului pentru Ajutor Umanitar al Comisiei Europene (ECHO), se află într-o misiune în Borduvia, un stat fictiv devastat de un puternic seism. Deşi scopul declarat este atragerea tinerilor şi popularizarea acţiunilor umanitare ale Uniunii Europene din întreaga lume, povestea se remarcă prin dialoguri „împănate" cu limbaj de lemn.

„Trebuie să-l informăm pe comisar. Mâine va prezenta un raport despre cutremur în faţa Parlamentului European", „Când au loc astfel de tragedii, solidaritatea internaţională este normală" sunt doar câteva dintre replicile celor doi angajaţi.

Zana, o femeie frumoasă şi hotărâtă, reuşeşte să-l convingă pe liderul rebelilor locali, adăpostiţi în munţii Urgi, să accepte ajutorul UE. Finalul pare desprins din basme.

Milioane de euro ajung în Borduvia, ai cărei locuitori nu mai trebuie să-şi facă griji pentru ziua de mâine.

Propagandă politică pe banii contribuabililor

Catherine Ashton, o şefă a diplomaţiei care nu seamănă cu eroina Zana   Foto: Reuters

Catherine Ashton, o şefă a diplomaţiei care nu seamănă cu eroina Zana

Alianţa Plătitorilor de Taxe a criticat vehement iniţiativa Comisiei Europene. „Este profund imoral să foloseşti banii contribuabililor pentru a promova UE în rândul copiilor", a declarat directorul asociaţiei, Matthew Elliott. El a adăugat că broşura este un act de „propagandă politică", specific „regimurilor corupte şi iresponsabile".

O purtătoare de cuvânt a Comisiei a respins acuzaţiile, explicând că ar fi păcat ca acţiunile umanitare europene să nu fie cunoscute cetăţenilor. Succesul funcţionarilor Departamentului pentru Ajutor Umanitar în Borduvia este într-un contrast evident cu modul în care UE a reacţionat faţă de cutremurul din Haiti.

Proaspăt numită în fruntea diplomaţiei europene, Baroneasa Catherine Ashton a fost criticată dur pentru că nu s-a dus în vizită în Haiti şi a lăsat Statele Unite să-şi aroge meritele pentru operaţiunile de ajutor venite din partea comunităţii internaţionale, în pofida faptului că UE a oferit cei mai mulţi bani. 

Bruxelles-ul nu este la primele acuzaţii privind risipirea banilor de la buget. Recent, presa britanică scria despre sumele imense alocate pentru vacanţele de iarnă ale copiilor de birocraţi, deşi anul trecut Parlamentul European promisese că va pune capăt cheltuielilor exagerate ale europarlamentarilor. Banii sunt risipiţi şi pe fel de fel de proiecte cel puţin bizare, precum cel al lecţiilor de tangou pentru finlandezi.

Cărţi pentru Orientul Mijlociu

Şi armata americană a apelat, în urmă cu câţiva ani, la benzile desenate pentru a-i ajuta pe copiii şi tinerii din Orientul Mijlociu să-şi aleagă modele de viaţă şi să-şi îmbunătăţească educaţia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite