Bhumibol, suveranul venerat de thailandezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rama al IX-lea, rege din 1946, reprezintă garanţia stabilităţii şi a dezvoltării Siamului Regele Bhumibol al Thailandei a aprobat recent noua Constituţie a ţării. El a semnat

Rama al IX-lea, rege din 1946, reprezintă garanţia stabilităţii şi a dezvoltării Siamului

Regele Bhumibol al Thailandei a aprobat recent noua Constituţie a ţării. El a semnat Constituţia 2007 la reşedinţa sa din Bangkok. Thailandezii, convocaţi la primul referendum din istoria ţării lor, au aprobat-o cu o largă majoritate.

Monarhia şi religia sunt lucrurile cele mai sacre în Thailanda. Poporul thailandez are o veneraţie profundă pentru familia regală. Nu se admite nicio glumă pe acest subiect sau lipsa de respect la adresa regelui.

Veneraţia poporului thailandez faţă de rege şi familia acestuia este fără excepţie, în toate păturile societăţii, şi orice lipsă de respect din partea vizitatorilor străini neinformaţi poate îmbrăca cea mai mare gravitate. Toată lumea trebuie să se ridice în picioare pentru imnul naţional (în general, la ora 8.00 dimineaţa şi la 18.00 în locurile publice şi înainte de evenimentele oficiale).

În schimb, regele duce o viaţă simplă şi acordă o mare atenţie poporului. Regele Bhumibol s-a urcat pe tron în 1946, după o inexplicabilă asasinare a fratelui său.

Bhumibol Adulyadej s-a născut la 5 decembrie 1927, la Cambridge, Massachusetts (SUA). În 1933 şi-a urmat mama la Lausanne (Elveţia), împreună cu fratele lui, prinţul Ananda Mahidol, şi sora mai mare, prinţesa Kalyani Wathana. Prinţul Bhumibol şi-a făcut studiile în Elveţia, unde a arătat mari aptitudini pentru muzică şi desen.

De peste 60 de ani, pe tron

În 1935, fratele lui Bhumibol, prinţul Ananda - la acea vreme în vârstă de 10 ani - a fost chemat pe tron, dar nu a ajuns în Thailanda decât la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Nu a domnit efectiv decât câteva luni sub numele de Rama al VIII-lea şi a dispărut în circumstanţe tragice, asasinat în palatul regal. I-a succedat prinţul Bhumibol, la 9 iunie 1946.

După o perioadă de regenţă, în timpul căreia şi-a încheiat studiile, a revenit în Thailanda, în 1950, pentru a se căsători cu prinţesa Sirikit Kitiyakorn şi pentru a fi încoronat. Cuplul domnitor are patru copii: prinţesa Ubon Rat Racha Kanya Siri Wathana Phan Wadi (născută la 5 aprilie 1951), prinţul (moştenitor) Wachiralongkorn (născut la 28 iulie 1952), prinţesa Sirindhorn Thepha Rattana Suda (născută la 2 aprilie 1955) şi prinţesa Chulaphorn Walay Lak (născută la 4 iulie 1957).

Urmele regelui, păstrate cu cinste

Regele Bhumibol (Rama al IX-lea) se bucură de o imensă popularitate în rândul populaţiei thailandeze. Lunga sa domnie, permanentul interes pentru dezvoltarea zonelor defavorizate ale regatului, atitudinea conciliantă şi înţeleaptă în timpul loviturilor de stat militare pe care le-a avut de traversat explică această devoţiune, care îl face să se numere printre cei mai veneraţi suverani.

Bhumibol a promis să domnească pentru binele şi fericirea poporului siamez (Thailanda mai este cunoscută sub numele de Siam - n.r.). Răspunsul pe care-l are din partea populaţiei rurale este dincolo de înţelegerea minţii occidentalilor.

Sătenii thailandezi aştern batiste pentru ca regele să calce peste ele şi păstrează bucăţile de material cu urmele suveranului în "altare" din casele lor. Stabilitatea şi prosperitatea din ţară sunt datorate în multe feluri rolului regelui în societate, estimează analiştii. Poporul Thai are un respect nemărginit pentru dorinţele regelui.

Viaţa de zi cu zi a unui rege

Nu se cunosc detalii intime ale vieţii actualului rege al Thailandei. Dar pentru a ne face o idee despre cum a putut fi viaţa de monarh în Siam, prezentăm câteva amănunte dintr-o carte celebră, intitulată "Un rege al Siamului vorbeşte" de Seni Pramoj şi Kukrit Pramoj. Aceasta include scrisori ale regelui Rama al IV-lea, mai cunoscut ca regele Mongkut. El a fost făcut celebru de muzicalul de pe Broadway "Regele şi eu" şi de filmul de succes "Ana şi regele".

Pe parcursul domniei de 17 ani, Mongkut a avut 82 de copii. Palatul interior în care îşi avea reşedinţa era un veritabil "oraş al femeilor", unde niciun bărbat cu vârsta de peste 11 ani nu avea voie să intre, cu excepţia ocaziilor speciale, când amazoane musculoase asigurau paza. În acest loc trăiau prinţese de sânge, femei din harem, sclave şi servitoare.

Administrarea "oraşului" era în mâinile femeilor cu rang înalt, care îndeplineau rolul de funcţionari şi trezorieri. Haremul siamez era diferit de alte haremuri orientale. Fetele tinere din familiile nobile erau trimise la palat pentru un timp până ajungeau să fie "de măritat". Numai la palat puteau fi educate conform rangului lor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite