Bethleemul, în aşteptarea pelerinilor de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Numărul vizitatorilor Oraşului Nativităţii a crescut cu 60% în ultimele trei luni. Anul 2007 a adus o creştere a numărului turiştilor în oraşul în care s-a născut Iisus Hristos.

>> Numărul vizitatorilor Oraşului Nativităţii a crescut cu 60% în ultimele trei luni.

Anul 2007 a adus o creştere a numărului turiştilor în oraşul în care s-a născut Iisus Hristos. Primarul Bethleemului, Victor Batarseh, crede că marea creştere a numărului de vizitatori s-a datorat "eforturilor depuse de biserici" pentru a readuce pelerinii, după ce "oraşul a devenit mai sigur", în contextul diminuării violenţelor în Cisiordania.

Numărul turiştilor care vin la Bethleem a crescut cu un procent de circa 60%. Tot mai mulţi vizitatori sunt atraşi de acest "oraş sfânt", în pofida controversatei "bariere de securitate" dintre Israel şi Cisiordania. "Leagănul lui Hristos s-a transformat într-o mare închisoare", se plânge primarul Batarseh, adăugând că 700 de hectare de teren cultivat au fost confiscate de la palestinieni pentru a ridica zidul de separare.

Primarul spune că "bariera de securitate" a dus la creşterea şomajului, din cauză că locuitorii nu pot merge să-şi caute de lucru dincolo de aceasta. El speră, "deşi nu are mare încredere", că recenta reuniune de la Annapolis, din SUA, va avea urmări favorabile pentru palestinieni.

Franţa a plătit decoraţiunile de Crăciun

În ianuarie 2007, peste 18.000 de turişti au sosit la Bethleem şi, începând din septembrie, numărul acestora a crescut foarte mult, ajungând la 64.500 de persoane. În majoritate, vizitatorii sunt pelerini, care au fost încurajaţi să vină în "Oraşul Nativităţii", într-un context general de diminuare a violenţelor în Cisiordania, constatat în ultimele luni. Înainte de începutul celei de-a doua Intifade, din septembrie 2000, circa un milion de persoane soseau în fiecare an la Bethleem, un oraş cu doar 30.000 de locuitori, care trăieşte în principal de pe urma turismului religios.


Victor Batarseh a dezvăluit presei că, în prezent, Municipalitatea se confruntă cu "o gravă criză financiară". Angajaţii săi nu au fost plătiţi în ultimele două luni. Franţa a oferit, anul acesta, o subvenţie de 400.000 de euro pentru iluminarea becurilor ce împodobesc oraşul cu ocazia sărbătorii de Crăciun.

Prin tradiţie, primarul trebuie să fie creştin

Bethleemul este astăzi un oraş cu o populaţie majoritară musulmană, din cauza migraţiei locuitorilor creştini spre Occident şi mai ales America Latină. Primarul este însă, prin tradiţie, creştin. Oraşul, al cărui nume se traduce în limba ebraică prin "Casa Pâinii", se află sub jurisdicţia Autorităţii Palestiniene. Situat la circa zece kilometri de Ierusalim, Bethleemul are o mare însemnătate pentru creştini, fiind locul unde, potrivit Evangheliilor, s-a născut Iisus Hristos.

Cele mai vizitate locuri din oraş sunt Biserica Nativităţii, Grota Laptelui - unde se spune că Maria a alăptat pruncul sfânt - şi Câmpul Păstorilor, de la periferie, care aminteşte de povestea păstorilor ce au vestit naşterea acestuia.

Bethleemul este reşedinţa celei mai mari comunităţi creştine palestiniene din Orientul Mijlociu. Prezentată de Israel drept un "zid antiterorist" care împiedică infiltrarea pe teritoriul său a militanţilor kamikaze, bariera de separare care se întinde pe mai bine de 650 de kilometri este numită de palestinieni "zidul Apartheidului".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite