Berlusconi, la Palatul Victoria: Îl felicit pe Emil Boc pentru măsurile luate pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul italian Silvio Berlusconi se află astăzi şi mâine la Bucureşti pentru o reuniune interguvernamentală româno-italiană. „Il Cavaliere“ scapă, venind la Bucureşti, de două audieri în procesele deschise pe numele lui, dar şi de scorul usturător de la alegerile locale.

UPDATE Prim-ministrul italian Silvio Berlusconi a sosit la Palatul Victoria, unde, împreună cu premierul Emil Boc, va conduce reuniunea interguvernamentală româno-italiană. El a fost întâmpinat la sediul Guvernului cu garda de onoare şi fanfara militară. Premierul italian a precizat că salută măsurile luate de guvernul român, deşi majorarea TVA-ului a fost prea mare. Mai mult, Berlusconi a spus că susţine aderarea României la spaţiul Schengen. „În Italia trăiesc şi muncesc peste 1.200.000 de cetăţeni români. Sunt foarte apreciaţi şi bine văzuţi. Am ţinut să-l felicit pe premierul român pentru măsurile pe care guvernul român le-a adoptat pe timp de criză“, a spus Berlusconi.

Berlusconi îşi înghite amarul la Bucureşti

Din cauza sau datorită întrevederilor cu premierul Emil Boc şi cu preşedintele Traian Băsescu (azi şi mâine), şeful Guvernului de la Roma lipseşte astăzi de la audierea preliminară din celebrul dosar „Mediatrade", în care i se impută, printre altele, fraude fiscale comise până în 2009.

Premierul nu se va prezenta nici mâine la audierea în celebrul scandal „Rubygate", în care este acuzat că a întreţinut relaţii intime cu o minoră de origine marocană şi că a făcut trafic de influenţă pentru a o scăpa pe aceasta din mâinile poliţiei.

Potrivit unui comunicat al Guvernului de la Bucureşti, premierul Emil Boc şi omologul italian discută astăzi despre comunitatea românească din Italia, care depăşeşte un milion de persoane, şi aderarea României la Spaţiul Schengen.

Şeful guvernului de la Roma va aduce în discuţie, cel mai probabil, şi problema rromilor români din Italia, care au tensionat anii trecuţi relaţiile româno-italiene. Subiectul nu poate fi ignorant, mai cu seamă că din delegaţia lui Berlusconi face parte şi Ministrul Internelor Roberto Maroni, cel care a declarat război ţiganilor veniţi din România ca să comită infracţiuni în Peninsulă. Membru al partidului de extremă-dreapta „Liga Nordului", Maroni a ordonat dărâmarea taberelor de ţigani şi a dat undă vrede celebrei operaţiune de amprentare a acestora.

Rromii „electorali", în calea Schengen

Ba mai mult, la sfârşitul anului trecut, Ministrul italian de Interne declara în cadrul audierii la Comitetul Schengen, reunit la Roma, că este îngrijorat de extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria şi din cauza rromilor. „Extinderea a suscitat o anumită îngrijorare, legată de posibilele repercusiuni asupra fluxurilor migratorii care provin din acele ţări", a spus Maroni.

Deşi românii sunt bine integraţi în Italia în general, există probleme cu nomazii, spune el. Soluţia: România va trebui să efectueze controale mai eficiente pe propriul teritoriu şi să ia măsuri adecvate de integrare socială a rromilor. Premierul Berlusconi, chiar dacă şi-a declarat susţinerea aderarea României la Schengen, împărtăşeşte viziunea partenerilor de guvernare din Liga Nordului, în chestiunea ţiganilor.

Prietenie cu Băsescu

Într-un clip electoral pentru alegerile municipale din Milano - turul doi a avut loc ieri - Berlusconi prevede apariţia unui „oraş al ţiganilor", asediat prin extinderea taberelor de rromi, aminteşte „Courrier International". Vizita la Bucureşti îl va scăpa şi de declaraţiile după alegerile municipale centrate pe Milano, fieful său, care potrivit sondajelor, este ca şi pierdut de candidatul partidului lui Berlusconi. La reuniunea interguvernamentală este prezent şi ministrul Justiţiei, Angelino Alfano, căruia omologul român Cătălin Predoiu îi semnala recent situaţia îngrijorătoare a deţinuţilor români din Penitenciarele din Penisnulă, în care doar anul acesta s-au sinucis 15 români.

Şeful Guvernului italian, are, potrivit purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, cel mai probabil mâine o întrevedere şi cu preşedintele Traian Băsescu. Cei doi au relaţii bune în ultima vreme. Amintim că la summitul european din decembrie 2010, când preşedintele român a avut discuţii aprinse cu Nicolas Sarkozy, pe tema rromilor, premierul Berlusconi a părut că-l consolează făcând semnul universal de „e nebun".

În aprilie, când Italia a fost pusă la zid de Franţa că primeşte cu miile imigranţi tunisieni şi când alte state UE şi-au închis porţile fugarilor nord-africani, preşedintele Băsescu l-a sunat pe Silvio Berlusconi, pentru a-l anunţa că România este dispusă să primească 200 de imigranţi tunisieni, gest apreciat de premierul Italian ca fiind o dovadă de ,,mare prietenie şi solidaritate europeană".

Aventuri cu românce

Lui „Il Cavaliere" România i-a fost mereu aproape. Nu este vorba de precedenta reuniune interguvernamentală din 2008, vreme în care premier era Călin Popescu Tăriceanu, ci de fotografiile deocheate cu orgiile sexuale ale lui Berlusconi, la care româncele au contribuit. Potrivit presei italiene, una dintre protagoniste este o româncă de 22 de ani din Curtea de Argeş, Ioana Vişan. Ea a admis că locuieşte în complexul deţinut de Berlusconi şi că a primit cadouri scumpe de la el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite