Berlusconi, în corzile unui nou scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a bulversat scena politică anunţând recent fondarea unui nou partid, Il Cavaliere a căzut la mijloc între două televiziuni. O afacere politico-mediatică provoacă mare agitaţie

După ce a bulversat scena politică anunţând recent fondarea unui nou partid, Il Cavaliere a căzut la mijloc între două televiziuni.

O afacere politico-mediatică provoacă mare agitaţie în "Cizmă". Cotidianul "La Repubblica" a dat publicităţii transcrierea unor înregistrări telefonice care dezvăluie că televiziunea publică RAI s-a înţeles cu rivala sa Mediaset, fondată de Berlusconi, să minimalizeze o înfrângere electorală a acestuia.

Înregistrările au fost efectuate în 2004-2005, pe vremea când Il Cavaliere era prim-ministru. Potrivit cotidianului italian, apropiaţi de-ai lui Berlusconi, deţinând posturi importante la RAI, s-au înţeles cu direcţia Mediaset să nu acorde, din punct de vedere editorial, (aproape) nicio importanţă faptului că premierul de pe atunci a fost învins de opoziţie la alegerile regionale din 2005.

Dezvăluirile din "La Repubblica" au declanşat un val de indignare şi confuzie printre angajaţii televiziunii de stat, iar opozanţii lui Berlusconi au profitat de ocazie pentru a-l ataca şi pe acest front. Deocamdată, Il Cavaliere nu a făcut niciun comentariu asupra noului scandal, dar compania sa de televiziune Mediaset a anunţat că va acţiona cotidianul în justiţie.

Napolitano: "Înregistrările să rămână secrete"

Preşedintele italian, Giorgio Napolitano, şi-a manifestat dorinţa ca "interceptările telefonice să rămână secrete, acolo unde sunt, măcar pe perioada desfăşurării anchetei". Iar jurnaliştii şi angajaţii de la RAI au protestat faţă de orice implicare politică a televiziunii de stat, cerând o lege specială în acest sens, care să pună la adăpost instituţia de orice control politic.

Acum trei săptămâni, guvernul Prodi a depus la parlament un proiect de lege prin care televiziunii naţionale italiene să-i fie garantată independenţa politică, dar nicio dezbatere nu a început în acest sens. RAI are 11.500 de angajaţi, dintre care 1.500 sunt jurnalişti, şi realizează o cifră de afaceri anuală de circa trei milioane de euro. În ultimii ani, a pierdut din rata de audienţă, în favoarea rivalei Mediaset. (Adina Şuteu)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite