Berlusconi va bate palma cu Veltroni?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier italian şi actualul primar al Romei ar putea face "o coaliţie" pentru "relansarea Italiei" . Un pact electoral între partidul de centru-dreapta Forza Italia şi Partidul

Fostul premier italian şi actualul primar al Romei ar putea face "o coaliţie" pentru "relansarea Italiei" .

Un pact electoral între partidul de centru-dreapta Forza Italia şi Partidul democratic al primarului Romei Walter Veltroni, conţinând un program cu 15 propuneri, este ultima "găselniţă" politică a lui Silvio Berlusconi. Acesta a mai declarat că la pact poate adera orice partid ce vrea să pună umărul la soluţionarea crizei politice prin care trece Peninsula de la căderea Cabinetului Prodi încoace.

La sfârşitul săptămânii trecute, în pline consultări dintre preşedintele Senatului italian, Franco Marini, şi reprezentanţii principalelor forţe ale scenei politice, "Il Cavaliere" a lansat o idee care i-a uimit chiar şi pe colaboratorii săi cei mai apropiaţi: o "coaliţie", un "pact" între Forza Italia şi Partidul democrat condus de edilul Romei, Walter Veltroni, deschis oricărei formaţiuni politice dispuse să se implice în depăşirea situaţiei de criză prin care trece în prezent Italia.


Ideea, considerată cel puţin excentrică de presa italiană, pare greu de pus în pratică dată fiind poziţia pe care Veltroni a avut-o cu ocazia demisiei lui Romano Prodi, când şi-a anunţat sprijinul pentru "Il Professore".
În plus, şi-a manifestat dezacordul faţă de varianta propusă de Berlusconi conform căreia ar trebui organizate alegeri anticipate cât mai curând posibil.


Caw, Cavaliere plus Walter


Colaboratorilor săi, care şi-au manifestat suprinderea faţă de ipoteza unui pact electoral cu Veltroni, "Il Cavaliere" le-a răspuns: "Ştiu că este o idee un pic nebunească. Toate ideile noi, la început, chiar dacă sunt geniale, par nebuneşti, dar acelea schimbă, într-adevăr, lumea".


Giuliano Ferrara, directorul cotidianului "Il Foglio", este de părere că alianţa electorală a celor doi, pe care a supranumit-o deja "Caw" (Cavaliere plus Walter), ar avea mari şanse să pună bazele "unei reale schimbări".
Cât îl priveşte pe "Il Cavaliere", acesta susţine că Veltroni, în calitatea sa de primar al Romei, "ar trebui să cunoască problemele concrete ale oamenilor, iar soluţiile pentru problemele zilnice pot fi doar de bun-simţ, indiferent dacă sunt de dreapta sau de stânga".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite