Berlusconi: venituri mai mari cu 77% într-un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful guvernului italian a câştigat,în 2010, 41 de milioane de euro, potrivit declaraţiei de venit ca parlamentar. Silvio Berlusconi îşi cumpără din „surplus“, iahturi, vile, elicoptere şi avioane. Opoziţia îl acuză că tratează Italia ca şi când ar fi una dintre companiile sale.

Cum să te îmbogăţeşti pe timp de criză, chiar dacă ţara pe care o conduci se scaldă în ape tulburi? Reţeta Berlusconi aplicată politicii face din nou minuni în Italia. În pofida vicisitudinilor judiciare şi în plină criză economică, premierul Silvio Berlusconi reuşeşte nu numai să cadă mereu în picioare, dar şi să devină mai bogat pe zi ce trece.

Noile declaraţii de venit ale parlamentarilor, publicate săptămâna trecută la Roma, atestă un salt calitativ fără precedent: din documente reiese că Berlusconi, supranumit „Il Cavaliere", este cel mai bogat om politic din Italia şi are un venit declarat de circa 41 de milioane de euro, cu 77% mai mult faţă de anul precedent. Afacerile familiei sunt înfloritoare, deci „nu este nevoit să trăiască doar din salariul de bugetar de lux", comentează liderii opoziţiei de la Roma.

Ei inventariază în ziarul „l'Unità" acuzaţiile pentru care Berlusconi este judecat chiar în aceste zile la Milano: abuz de putere, corupţie, trafic de influenţă, conflict de interese şi prostituţie cu minore. Averea totală este estimată la opt miliarde de euro.

Ce face cu banii?

Cu banii câştigaţi, scrie „Corriere della Sera", Berlusconi îşi cumpără în general vile în întreaga lume, avioane şi iahturi de milioane de euro. Printre ultimele achiziţii se numără vila din insula Lampedusa şi două domenii pe insulele Antigua. Din colecţia sa nu lipsesc nici avioanele: „Corriere della Sera" scrie că politicianul miliardar are o adevărată pasiune pentru elicoptere, avioane Gulfstream (aparat care poate zbura fără să alimenteze peste 12.000 de kilometri) sau Hawker.

În plus, premierul italian face cadouri generoase protejatelor care frecventează „cinele" de la reşedinţa sa de lângă Milano. Operaţiunile financiare importante sunt gestionate direct cu familia sa, proprietara de facto a holdingului Fininvest, un imperiu de companii cotate la bursă, care include grupul media Mediaset (televiziunile Canale 5, Rete 4, Italia1), grupul Mondadori, bănci, clubul de fotbal AC Milan.

„Sfidează bunul-simţ"

Pentru opoziţie, premierul italian „sfidează bunul simţ", în timp ce aliaţii acestuia , scrie „Il Giornale", susţin că Berlusconi este o „victimă persecutată de justiţie şi de o opoziţie invidioasă".„Sigur că, trăind într-o lume bazată pe bani, profit şi afacere, putem vorbi de o boală generalizată", comentează adversarul său politic, Pierluigi Bersani. Acesta susţine că „Berlusconi nu îşi poate permite să trateze Italia ca şi când ar fi una din companiile sale, în care poate să se comporte cum vrea doar pentru a face profit".

„E un bumerang până la urmă", spune Bersani, amintind revolta izbucnită săptămâna trecută în Parlamentul de la Roma pe tema legii justiţiei, ce vizează să scurteze durata prescrierii (durata procesului), anulând, totodată, mii de proceduri în curs - printre care şi cea a şefului guvernului.

În faţa Camerei, sute de manifestanţi au protestat lansând monede politicienilor consideraţi corupţi, în timp ce miniştrii Guvernului Berlusconi şi-au insultat colegii din opoziţie aruncând în aer legitimaţii, hârtii, ziare (preşedintele Camerei, Gianfraco Fini, a fost lovit în faţă de un ziar aruncat de un deputat). „Este preţul, de netolerat, pe care Berlusconi vrea ca italienii să-l plătească doar ca el să îşi poata vedea mai liniştit de afaceri", conchide „La Repubblica". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite