Berlusconi: show pe „insula disperaţilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul italian le-a promis locuitorilor de pe Insula Lampedusa că îi va scăpa în 60 de ore de toţi imigranţii nord-africani. Ca să-şi arate solidaritatea, şeful guvernului de la Roma a anunţat că şi-a cumpărat o casă pe insulă şi că va cere Nobelul pentru locuitori.

Turul lui „Il Cavaliere" pe „insula disperaţilor", Lampedusa, a lăsat în urmă noiane de critici. Insula este poarta de intrare în Europa a imigranţilor nord-africani ce fug de mai bine de trei luni de războaie şi de sărăcie. În cursul unei vizite de câteva ore pe insula „asediată" de circa 6.000 de imigranţi, Berlusconi nu s-a limitat la evaluarea crizei la faţa locului. A lansat numeroase promisiuni, care, potrivit editorialiştilor „La Repubblica" şi „Corriere", sunt total nerealiste. „Vom elibera insula cât mai repede, în maximum 60 de ore, de toţi imigranţii şi, în plus, voi cere Premiul Nobel pentru pace pentru locuitorii săi", a declarat premierul, în faţa a câteva sute de cetăţeni, promiţând totodată un moratoriu fiscal şi bancar pentru întreaga insulă, noi investiţii în sistemul de infrastructură în perspectiva noului sezon turistic şi reducerea accizelor la carburanţi.

Berlusconi a anunţat apoi că şi-a cumpărat o vilă în Lampedusa, pentru a arăta, ­într-un fel, că este şi el un locuitor al insulei şi „pentru a putea fi mai aproape de problemele locuitorilor din insulă". În fine, fără să excludă posibilitatea expulzării directe a imigranţilor cu navele italiene, premierul italian a precizat că va demara de urgenţă o nouă operaţiune de control pe întreaga coastă, denumită „Lampedusa curată". „Am pus la dispoziţie şase nave şi pregătim încă una pentru un total de 10.000 de imigranţi. În acest fel, cei 6.000 de imigranţi, în marea lor majoritate tunisieni, care au traversat marea către Lampedusa în ultimele zile vor fi evacuaţi urgent şi transferaţi către alte centre de primire sau tabere pentru refugiaţi în întreaga Italie".

Imigranţi „redistribuiţi"

Nord-africanii, inclusiv femei cu copii, unii născuţi chiar pe bărci, ar trebui să fie distribuiţi în toate regiunile ţării, conform unui principiu numeric: maximum o mie de străini la un milion de locuitori. Problema este că multe autorităţi locale se opun: în Sicilia, primarii protestează de zile întregi, în timp ce autorităţile de la Roma şi Milano susţin că „au deja prea mulţi refugiaţi". Iar în Toscana, un grup de protestatari au blocat mai multe străzi, legându-se cu lanţuri în faţa camerelor de luat vederi şi afişând pancarte pe care scria: „Gata, suntem plini, nu mai avem loc".

Frica multor italieni, sărăciţi de criză, este că vor fi „invadaţi" de nord-africani ce „le-ar putea fura locul de muncă sau ar putea pune în pericol siguranţa publică". Sunt instigaţi şi de politicieni care nu îşi doresc să piardă alegeri, ca de pildă ministrul de Interne, Roberto Maroni, care anunţă periodic „un exod de dimensiuni biblice, poate chiar 50.000 de persoane, în special din Libia", scrie „La Stampa". Roma aruncă vina pe Bruxelles. „Imigranţii, la urma urmei, au ajuns în Europa celor 27 de state, nu doar în Italia" a comentat ministrul de Externe Franco Frattini, care a acuzat UE că nu face nimic pentru a sprijini Italia în faţa crizei.

UE e de vină

O parte dintre funcţionarii europeni de la Roma se întreabă însă de ce guvernul a reacţionat atât de târziu într-o situaţie atât de dificilă.  Imigranţi au ajuns cu sutele încă de la începutul anului şi au fost practic lăsaţi să se înghesuie ca sardelele pe o fâşie de pământ, scrie „La Repubblica". Centrul de primire era de mult timp pe butuci, aşa că imigranţii ajunseseră să doarmă pe străzi, sub maşini sau în port. Fără toalete şi cu porţiile de mâncare reduse la minimum. Au supravieţuit doar din mila locuitorilor generoşi şi a câtorva ONG-uri. „Ca şi când cineva îşi dorea să se ajungă la o criză care să necesite o intervenţie ad-hoc a Superman-ilor politicii italiene, la fel ca şi în cazul crizei gunoaielor din Napoli", conchide ziarul italian „Il fatto Quotidiano", pentru care soluţiile rămân doar unele de faţadă.

"Voi cere Premiul Nobel pentru pace pentru locuitorii Lampedusei."
Silvio Berlusconi
premierul Italiei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite