Berlinul nu ne vrea nici parţial în Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Berlin are mari îndoieli că România şi Bulgaria vor intra, fie şi doar parţial, în spaţiul Schengen, luna viitoare, relatează „Die Welt".

Aderarea parţială, care ar fi însemnat ridicarea controalelor în spaţiul aerian şi la frontierele maritime, menţinând controlul la frontierele terestre, a fost susţinută de unele cancelarii europene după ce Bucureştiului şi Sofiei li s-a refuzat aderarea în luna martie. Germania invocă acum, aşa cum a făcut-o şi în primăvară, lipsa de progrese a României şi Bulgariei în combaterea corupţiei şi reforma Justiţiei. „Sofia şi Bucureştiul încă nu sunt pregătite să ­adere la Acordul Schengen", a declarat ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich. „Suntem reticenţi. Avem în continuare îndoieli privind aderarea celor două, ţinând cont de rapoartele mai degrabă negative asupra celor două ţări", a completat Jens Teschke, purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Interne.

Noi rapoarte alarmante

Două noi rapoarte ale CE, obţinute de „Bild", arată că România şi Bulgaria „au în continuare deficienţe majore în lupta anticorupţie, transparenţa justiţiei şi combaterea criminialităţii organizate". Potrivit publicaţiei, experţii ministerului german de Interne se tem că ridicarea controalelor la frontiere pentru cele două ţări estice va duce „la creşterea infracţionalităţii şi a numărului de imigranţi care-şi părăsesc ţara din cauza sărăciei".

Declaraţiile ministrului Friedrich sunt o reacţie la mai multe articole apărute în presa germană, care susţineau ipoteza că Germania nu se mai opune aderării treptate a celor două ţări estice. Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI german, ministrul Friedrich discută săptămâna aceasta problema extinderii Schengen cu omologii din Franţa şi Olanda, care s-au opus aderării României şi Bulgariei în martie. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite