Berlinul cere punerea rapidă în aplicare a deciziei CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul german a salutat miercuri decizia Curţii Constituţionale (CC) a României, care a marcat un eşec al încercării de destituire a preşedintelui Traian Băsescu de către Guvernul de centru-stânga, calificând-o drept o "şansă" pentru statul de drept în această ţară, relatează AFP.

Curtea Constituţională a apreciat marţi că preşedintele român de centru-dreapta trebuie să rămână şeful statului, invalidând referendumul cu privire la destituirea sa organizat pe 29 iulie, constatând că pragul minimum necesar de participare nu a fost atins.

"Guvernul federal salută această decizie clară a Curţii Constituţionale române", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului german Steffen Seibert, în cadrul unei conferinţe de presă obişnuite, la Berlin.

Berlinul "aşteaptă de-acum ca (această decizie) să fie respectată de către toate părţile, lucru anunţat de către premierul (român, Victor) Ponta chiar înainte de (luarea) deciziei. Acum, el va fi judecat asupra actelor sale", a continuat Steffen Seibert.

"Capacitatea de funcţionare a instituţiilor politice, încrederea cetăţenilor români în democraţie şi respectarea statului de drept sunt restabilite. Acesta este lucrul care interesează Uniunea Europeană (UE), iar din punctul de vedere al Cancelariei (germane), decizia Curţii (Constituţionale române) oferă o şansă în acest sens", a adăugat purtătorul de cuvânt.

"Acum, în acord cu partenerii noştri europeni şi instituţiile UE, noi vom observa cum evoluează cu adevărat situaţia politică din România", a subliniat Seibert.

Încercarea de destituire a preşedintelui Băsescu, lansată de către coaliţia de centru-stânga aflată la putere, a provocat cea mai gravă criză politică din România în ultimii 23 de ani.

Corlăţean s-a întâlnit cu ambasadorul Germaniei la Bucureşti

Ministrul de externe, Titus Corlățean, l-a primit miercuri pe ambasadorul german la București, Andreas von Mettenheim, căruia i-a transmis convingerea că decizia CCR de invalidare a referendumului va fi respectată, în pofida unor reacții "uneori emoționale" ale actorilor politici.

"Ministrul Titus Corlăţean a exprimat convingerea că, în pofida reacţiilor uneori emoţionale, fireşti la nivelul opiniei publice şi al actorilor politici, decizia Curţii Constituţionale va fi respectată. Va fi important, în continuare, efortul comun de asigurare a stabilităţii politice şi economice, care să permită concentrarea acţiunii Guvernului asupra priorităţilor macro-economice ale ţării şi ale agendei publice. A dat asigurări privind poziţia Guvernului în acest sens", se arată într-un comunicat al MAE.

Din aceeaşi perspectivă, au fost reafirmate angajamentele României şi ale Guvernului pe linia îndeplinirii recomandărilor din raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene, care să permită adoptarea unui raport intermediar obiectiv înainte de finalul acestui an.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite