Benjamin Netanyahu îndulceşte blocada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiunea „Flotila Libertăţii“, susţinută de partidul de guvernământ din Turcia, care avea ca obiectiv intensificarea presiunii internaţionale asupra Israelului pentru a ridica blocada din Fâşia Gaza, şi-a îndeplinit misiunea.

Intervenţia comandoului israelian, care s-a soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, a produs efectele scontate : consolidarea poziţiei Turciei în Orientul Mijlociu,, scrie „Le Figaro".

De luni, Ankara este eroina opiniei publice arabe. În plus, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, intenţionează să ridice parţial blocada impusă Fâşiei Gaza, permiţând intrarea produselor civile, dar, în acelaşi timp, continuând să întărească embargoul privind armele. Potrivit presei de la Ierusalim, Netanyahu ar putea permite navelor de mărfuri să pătrundă pe teritoriul palestinian, dar cu condiţia ca încărcăturile să fie verificate înainte.

Postul de televiziune 10 a precizat, la rândul său, că vasele civile ar putea trece liber, după o inspecţie implicând eventual o cooperare internaţională. Turcia a obţinut ce a dorit mizând pe faptul că „echilibrul şi alianţele se vor schimba în regiune". Profitând de declinul în plan diplomatic al Egiptului şi Arabiei Saudite, Ankara s-a mişcat repede şi şi-a normalizat relaţiile cu Siria şi Irakul, luând un avans considerabil, în cursa pentru câştigarea rolului de lider regional, faţă de Iran.

Până în 2008, conservatorii aflaţi la putere în Turcia au combinat ambiţiile regionale cu alianţa cu Israelul. Parteneriatul a început să se fisureze după intervenţia israeliană din Gaza şi a ajuns la cel mai slab nivel după incidentul de luni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite