Benedict al XVI-lea, în Duminica Floriilor: "Ajunge cu masacrul în Irak!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa San Pietro a fost plină până la refuz de zecile de mii de credincioşi catolici care au sărbătorit ieri "la Domenica delle Palme", în prezenţa Suveranului Pontif Benedict al XVI-lea

Piaţa San Pietro a fost plină până la refuz de zecile de mii de credincioşi catolici care au sărbătorit ieri "la Domenica delle Palme", în prezenţa Suveranului Pontif Benedict al XVI-lea şi a unor înalţi prelaţi ai Vaticanului. Tot ieri a fost celebrată şi Ziua Internaţională a Tineretului.

După ce a adus un omagiu arhiepiscopului de Mosul, Paulos Faraj Rahho, răpit şi ucis recent în oraşul irakian Mosul, Benedict al XVI-lea a ţinut "să înalţe un strigăt puternic şi îndurerat: ajunge cu masacrul, ajunge cu violenţa şi cu ura în Irak!".

El a transmis un apel către poporul irakian, care de cinci ani suportă consecinţele unui război ce a dus la deteriorarea vieţii sociale. "Fie ca reconcilierea, iertarea, dreptatea şi respectul între triburi, etnii şi grupuri religioase să consolideze calea către pace în numele lui Dumnezeu", a declarat Suveranul Pontif în faţa credincioşilor.

Pentru slujba Floriilor din acest an, Papa Benedict al XVI-lea a ales un veşmânt liturgic deosebit, din mătase roşie, ţesut cu fir de aur, care îl reproduce pe cel al lui Leone X Medici, fiu al lui Lorenzo Magnificul, devenit papă în 1513. Şi în acest an, la Vatican au fost aduse din Liguria frunze de palmier împletite de mână, iar din Puglia, ramuri de măslin, care au făcut ca Piaţa San Pietro să arate ca o grădină.

De altfel, în centrul pieţii a fost realizată o reproducere a Grădinii Măslinilor, înconjurată de flori şi de crengi înmugurite care, văzută de sus, pare harta lumii. În fiecare an, slujba de la Vatican din Duminica Floriilor este transmisă, prin satelit, în 181 de ţări.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite