Ben Bernanke ţine sub control economia Americii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, numărul 1 în topul gânditorilor globali realizat de FP probabil că nici nu a visat că 2010 ar putea fi un an şi mai dificil decât 2009. Dar chiar şi după adoptarea, în iulie, a unor reforme istorice de reglementare financiară, care au oferit Rezervei Federale o putere fără precedent, ca să nu mai spunem de eforturile sale din ultimii doi ani pentru a conduce economia SUA prin cea mai gravă scădere de la Marea Criză,

O creştere a mâniei populiste, o furie din cauza manevrelor dificile din punct de vedere politic, ca salvarea AIG din 2009, şi interminabila prezentare a cifrelor proaste l-au ţinut pe preşedintele Fed în tranşee. Dar nu a cedat.

Anul acesta a ridicat balanţa Fed la 2,3 trilioane (de la 850 de miliarde înainte de criză). În dimineaţa de după victoria republicanilor la alegerile parţiale, a făcut un pas riscant anunţând că Fed va pompa încă 600 de miliarde în sistemul financiar până în 2011, ridicând depozitele băncii la aproape 3 trilioane şi, în mod ideal, scăzând ipotecile şi rata şomajului într-un mod pentru care restul guvernului nu va mai avea instrumentele pentru a o face.

Deşi Bernanke a recunoscut recent că „bancherii centrali nu pot rezolva problemele economice ale lumii", manevrele sale îndrăzneţe nu lasă nicio îndoială cine este la comandă.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite