Belgienii mai fac un pas spre scindare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Flamanzii au votat împotriva francofonilor Deputaţii flamanzi au votat în cadrul unei comisii de specialitate a parlamentului în favoarea unui proiect de lege, privind reîmpărţirea

Flamanzii au votat împotriva francofonilor

Deputaţii flamanzi au votat în cadrul unei comisii de specialitate a parlamentului în favoarea unui proiect de lege, privind reîmpărţirea circumscripţiei electorale Bruxelles-Halle-Vilvorde.

Dacă proiectul va fi adoptat, mulţi alegători francofoni vor pierde dreptul de a vota candidaţi valoni.

Aproximativ 43% din francofonii din Belgia estimează că lovitura de forţă la adresa lor dată de către deputaţii flamanzi marchează debutul dezmembrării ţării, potrivit unui sondaj publicat de cotidianul "Le Soir".

Scindarea presupune faptul că vorbitorii de franceză din Bruxelles (oraş majoritar francofon) şi din cele 35 de comune flamande de la periferie îşi vor pierde dreptul de a-şi vota candidaţii francofoni la alegerile legislative.
"Este evident că nu putem accepta ca o comunitate belgiană să agreseze într-o manieră atât de brutală o altă comunitate. Astăzi, flamanzii rup acest echilibru într-o manieră brutală.

Ne găsim în faţa a ceva care se aseamănă cu o criză de regim", a declarat Yvan Mayeur, deputat socialist francofon.

Deşi francofonii dispun de câteva mecanisme legale pentru a bloca vreme de câteva luni scindarea efectivă a BHV, unii dintre reprezentanţii lor au avertizat că un asemenea vot din partea flamanzilor constituie "un act de război", care ar putea arunca definitiv în aer negocierile pentru formarea unui guvern federal. Încă din luna iunie, negocierile conduse de liderul creştin democrat Yves Leterme, învingător la alegerile din iunie, s-au poticnit din cauza disensiunilor dintre francofoni şi flamanzi.

Aceştia din urmă nu cer numai scindarea BHV, ci şi o reformă a statului belgian prin care să se sporească gradul de autonomie al regiunilor belgiene, între care Flandra este cea mai importantă. Aproximativ 43% din francofonii din Belgia estimează că lovitura de forţă la adresa lor dată de către deputaţii flamanzi marchează debutul dezmembrării ţării, potrivit unui sondaj publicat joi de cotidianul "Le Soir" şi postul de televiziune RTBF, relatează AFP.

Dar, 47% din persoanele consultate cred că nu este cazul, în timp de 10% nu au exprimat nicio opinie, potrivit anchetei realizate prin telefon pe un eşantion reprezentativ de 752 de persoane de la Institutul Dedicated Research. Francofonii, concentraţi în Belgia în Walonia (sud) şi la Bruxelles, reprezintă, printre altele, majoritatea (53%) din cei care consideră că negocierile în curs dintre partidele de centru-dreapta francofone şi flamande pentru formarea unui guvern nu mai pot continua.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite