Belgia, din nou în criză politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu doar o săptămână înainte de Ziua Naţională, din 21 iulie, Belgia rămâne fără prim-ministru. Yves Leterme şi-a depus, în noaptea de luni spre marţi, demisia pe masa regelui Albert

Cu doar o săptămână înainte de Ziua Naţională, din 21 iulie, Belgia rămâne fără prim-ministru. Yves Leterme şi-a depus, în noaptea de luni spre marţi, demisia pe masa regelui Albert al II-lea. Criza din Regatul Belgian, care durează deja de un an de zile, (de la alegerile legislative din 10 iunie 2007) se adânceşte şi mai mult.

Premierul Yves Leterme este la a treia "recidivă" în încercarea de a ieşi din impasul politic şi de a menţine "cârma" unei echipe guvernamentale destul de neomogene.

Târziu în noapte, la ieşirea de la discuţiile cu regele,el a precizat că "viziunile opuse între comunităţi (cea flamandă, majoritară, şi cea valonă) referitoare la "construcţia instituţională statală sunt astăzi ireconciliabile".

Sistemul federal şi-a atins limitele

În opinia lui Leterme, modelul "de coordonare exclusiv la nivel federal şi-a atins limitele". El şi-a dat demisia, în timp ce liderii politici aşteptau din partea sa noi propuneri către partidele din coaliţie, privind asocierea Regiunilor şi Comunităţilor la viitoarea reformă a statului.

Dosarul reformelor are trei părţi: ajustarea bugetului pe 2008, programul plurianual social şi fiscal şi, cea mai sensibilă, reforma instituţională.

Mingea se află acum în terenul regelui, care are trei posibilităţi: acceptarea demisiei imediate a lui Yves Leterme şi începerea consultărilor cu partidele; alegeri anticipate sau demisia şi păstrarea lui Leterme în fruntea guvernului.

Viziunile opuse ale flamanzilor şi valonilor sunt azi ireconciliabile
Yves Leterme, premierul belgian demisionar

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite