Belgia: cartofi prăjiţi pentru un record trist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Belgia a intrat astăzi în a 250-a zi fără guvern, bătând recordul mondial al crizei politice deţinut, până ieri, de Irak. Negocierile între formaţiunile politice valone şi cele flamande pentru formarea unei coaliţii la guvernare nu au şanse prea mari să se dezgheţe în următoarele zile.

Exasperaţi de incapacitatea clasei politice belgiene de a rezolva problema Executivului, belgienii adoptă noi metode de protest. Şi-au pus corturile - virtual - în faţa clădirii guvernului, apoi bărbaţii au decis să-şi lase bărbi până când ţara va avea din nou un guvern. A venit rândul femeilor să protesteze prin abstinenţă sexuală până ce bărbaţii ţării vor lua o decizie constructivă.

Politicieni plătiţi degeaba

Presa a scris, fără prea mare efect, că politicienii belgieni nu şi-au mai justificat salariile din 13 iunie 2010, pentru că nu au reuşit să ajungă la un numitor comun pentru binele ţării. Ieri, 30 de organizaţii de studenţi din patru regiuni ale Belgiei au organizat un „protest al cartofilor prăjiţi" - însemnând că au mâncat doar cartofi prăjiţi şi au băut bere gratis. „Vrem să ne exprimăm exasperarea faţă de această criză politică, ce nu se mai rezolvă şi să transmitem tuturor un apel antiseparatist şi antinaţionalist", a declarat Michael Verbauwhede, reprezentant al tinerilor protestatari.

În oraşul flamand Ghent, ieri era programat un protest inedit: 249 de nemulţumiţi defilând dezbrăcaţi pe stradă. În Luttich, recordul trist a fost marcat de un aşa-numit flash-mob (o acţiune a unui grup de oameni - spre exemplu un dans - într-un loc public). Regele Albert al II-lea al belgienilor i-a acordat mediatorului său şef (Didier Reynders) un răgaz de două săptămâni să formeze o coaliţie guvernamentală. Didier Reynders, şeful partidului liberal francofon MR, încearcă deja de două săptămâni să aducă la masa negocierilor partidele rivale francofone şi flamande. Fără succes. Impasul politic în care se află ţara de la alegerile din iunie a provocat incertitudine pe pieţele financiare, reflectând un risc crescut asupra datoriei suverane belgiene.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite